Izvor: B92  VLADA

Ministar prosvete Žarko Obradović najavio je da će se u ponedeljak posle podne sastati sa sindikalcima kako bi im predstavio predlog sporazuma.On je u emisiji „Utisak nedelje“ rekao da će sindikatima prosvete biti predstavljen predlog sporazuma prethodno usaglašen na vladinom Socijalno ekonomskom savetu.

Kada i da li će se uopšte sutra čuti školsko zvono i dalje nije jasno. Sindikati prosvete provode dan čekajući na odgovor Vlade na njihov zahtev da im se plate uvećaju za ukupno 8 i po posto.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, Slobodan Brajković, štrajkačima preporučuju skraćene časove.

„Naše preporuke školama su da štrajkuju i dalje 30 minuta, da vidimo kako će dalje da se odvijaju pregovori, a od Vlade ćemo i dalje tražiti da ispune naše zahteve“, kaže on.

Posle februara, i časovi u martu su skraćeni. Prosvetari znaju šta će ako im plate budu smanjene kao i februarske.

„Odgovor će biti isti ovakav – da oni treba da nadoknade te plate jer su naši ljudi, prosvetni radnici, sve nastavne sadržaje izvršili za 30 minuta. Nastavni sadržaji su svi ispredavani, učenici su uskraćeni samo u obnavljanju, utvrđivanju i vežbanju“, kaže Brajković.

I dok sindikati čekaju odgovor iz Nemanjine, Vlada sprema konkretnu ponudu ali za sutra i to na sednici Socijalno ekonomskog saveta, najavljuje ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

„Ja se nadam da protsoji prostor za dogovor. Koliko sutra ćemo izaći sa tim predlogom za dogovor koji će biti upućen i prema prosvetnim radnicima i prema ostalima zaposlenima u javnom sektoru“, kaže on.

Ljajić smatra i da bi bilo pogrešno minimizirati obim protesta sindikata i njihovih zahteva iznetih u petak i da je vreme za dogovor.

„Ja se nadam da ćemo uspeti da potpišemo taj socijalni sporazum koji bi garantovao društvenu stabilnost koja je zemlji preko potrebna u ovim kriznim vremenima“, kaže on.