Влада Србије је одбила предлог синдиката у просвети за помоћ до 4.500 динара просветним радницима, рекао је министар Срђан Вербић и позвао просветаре да прекину штрајк. Потпредседница Владе Кори Удовички иако, како каже, разуме наставнике, истиче да је пред нама година штедње. Штрајк се наставља, поручују из Синдиката радника у просвети.

„Предлог синдиката Влада мора да одбије јер нема средстава, али ће их бити ако будемо наставили да штедимо и радимо онако како смо планирали“, рекао је Срђан Вербић на конференцији за новинаре у Влади Србије о предлогу четири синдиката у просвети, којој је присуствовала и потпредседница Владе.

Брајковић: Штрајк се наставља, ђаци неоцењени
Синдикати најављују наставак штрајка и упозоравају да неће завршити прво полугодиште, као и да ће ђаци остати неоцењени.
„Ми настављамо штрајк и нећемо завршити прво полугодиште“, рекао је Танјугу председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић, поводом одлуке Владе Србије да одбије предлог синдиката.
Он је навео да ће синдикати препоручити наставницима – својим члановима да ђацима изведу оцену у дневник, али да не присуствују седници одељенског већа, где се оцене верификују.
Тако ћемо имати ситуацију да ће на почетку другог полугодишта још трајати прво, рекао је Брајковић оценивши да у буџету има новца за захтеве просвете.
Представници репрезентативних синдиката просвете заказали су за сутра конференцију за новинаре.
Вербић је позвао Владу и синдикате да се баве суштинским стварима које су лоше постављене у систему и рекао да „не би требало да тргујемо“, преноси Танјуг.

Министар просвете је позвао наставнике да покушају да схвате ситуацију у којој се читава земља налази.

„Тема већих издвајања за просвету биће на дневном реду чим мере штедње буду дале прве резултате“, рекао је он и истакао да синдикат као озбиљан и одговоран социјални партнер треба да се врати разговорима са новим предлозима, како бисмо заједно у дијалогу дошли до најбољег решења за проблеме који су деценијама нагомилавани у просвети.

Потпредседница Владе Кори Удовички подсећа да у 2015. години сви морамо да збијемо редове и сматра да је у просвети могуће радити посао и бити мотивисан и са оваквим платама, уколико се, како каже, у нешто верује.

Пред нама је, рекао је он, година штедње, година залагања у којој свако себе мора да пита шта може да уради са оним што има.

Подсетивши да су синдикати тражили и доношење закона о платама, Удовички је навела да се на нацрту интензивно ради и да се очекује до краја марта, као и да би закон и подзаконски акти могли бити усвојени до краја године.

Очекујемо да законом о платама у јавној управи тачно уредимо односе свих зарада у јавној управи, службама, управама на локалном нивоу, тако да се за сваки посао зна колико кошта, колико је сложен, одговоран, у каквим се условима обавља, рекла је она.

„Разумем наставнике, и ја сам родитељ… Има и добрих и најбољих, али и врло слабих школа, али је могуће посао радити и бити мотивисан и са оваквим платама уколико у нешто верујемо“, рекла је Удовички.

Новинари од министра Вербића нису добили јасне одговоре на питања шта ће бити са школском годином и неуписивањем оцена, што су најавили синдикати, хоће ли наставницима бити одбијене дневнице за потпуну обуставу рада 22. децембра, када су изашли на улице.

„У Министарству просвете радимо да створимо што регуларније услове за образовање ученика. Ако немамо регуларне услове, наћи ћемо начин да то објаснимо ученицима“, био је један од одговора министра на питање да ли је извесно да ће ђаци остати без оцена.

Он је рекао да је на директорима да процене да ли има основа за покретање дисциплинског поступка против оних који су обуставили рад.

Синдикати просвете штрајкују већ шесту недељу, а јуче су предложили Влади Србије да им буде исплаћена месечна помоћ до 4.500 динара, почев од 1. децембра, што би, како су навели, довело до прекида штрајка.

Штрајкачки одбор синдиката просвете подсећа да запослени у просвети једини нису имали повећање зарада од 2008. године и да имају најниже зараде у јавном сектору.

Споразум би обавезивао Владу да најкасније до 1. јуна 2015. године уреди зараде јединствено за све буџетске кориснике помоћу Закона о платним разредима, који ће се примењивати од 1. јануара 2016. године.

У предлогу споразума, који су јуче сачинили, синдикати траже да се против запослених који су учествовали у штрајку не предузимају дисциплинске мере, нити да им се додатно умањи плата.

Такође, синдикати траже и да два члана Закона о основама система образовања и васпитања, који се тичу пријема у радни однос и решавања технолошких вишкова, буду усвојени у облику договореном са синдикатима.

Извор: РТС