BEOGRAD – Oko 150 škola u Srbiji, prema podacima Ministarstva prosvete i nauke, nema adekvatne uslove u školskim toaletima i to uglavnom u ruralnim sredinama, a stručnjaci upozoravaju da je veoma važno voditi računa o higijenskim merama kako bi se izbegle ozbiljne infekcije, koje mogu da ostave posledice po zdravlje.

Pomoćnik ministra prosvete i nauke za investicije, učenički i studentski standard i javne nabavke Zoran Trninić kazao je da oko 150 škola u Srbiji nema adekvatne sanitarne čvorove, prvenstveno u ruralnim sredinama.

„U njima su evidentni i problemi adekvatnog vodosnadbevanja, kao i nepostojanje kanalizacionih mreža“, kazao je on, dodajući da Ministarstvo prosvete i nauke nije dobijalo primedbe roditelja na stanje u školskim toaletima, ali da su se nekoliko puta obratili predstavnici školskih odbora, koji su ukazali na loše uslove.

„Ministarstvo je preduzelo odgovarajuće mere u cilju otklanjanja problema. Lokalna samouprava je nadležna za tekuće održavanje školskih objekata, pa samim tim i za adekvatno obezbeđivanje odgovarajucih sanitarno higijenskih uslova“, naveo je on.

Ministarstvo prosvete pomoglo je nedavno da se 80 školskih objekata opremi, odnosno da dobiju odgovarajuće toalete.

Redovni profesor Instituta za higijenu Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Goran Belojević kazao je da bi trebalo odrediti koji su to minimalni standardi kada su u pitanju higijenski uslovi u školskim toaletima i da se za to obezbede sredstva.

On je kazao da bi minimalne uslove i standarde trebalo da odredi Ministarstvo zdravlja, ukazujući da to ne iziskuje velika sredstva i da to nikako ne bi smelo da se prebacuje na nadležnost lokalnih samouprava. Belojević je kazao da usled nepoštovanja higijenskih standarda mogu nastati crevne i zarazne infekcije, odnosno „bolesti prljavih ruku“.

„To je nešto što je hroničan problem u Srbiji“, kazao je dr Belojević, ukazujući da to nije pitanje organizacije u školama, već pitanje očuvanja zdravlja.

On je istakao da je nedopustivo da postoje poljski toaleti i podsetio da je problem to što, recimo, razvijene opštine imaju mogućnosti da obezbede standarde, odnosno odgovarajuće školske toalete, dok slabije razvijene nisu u mogućnosti da to učine.

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja najmanje jednom godišnje proverava higijensko stanje u školama i to putem vanrednih ili sanitarnih nadzora.

Sanitarna inspekcija proverava higijensku ispravnost vode za piće, higijensko stanje u školskim kuhinjama i toaletima, a kada su u pitanju poljski nužnici u školama, inspekcija rešenjem nalaže obavezu obezbeđivanja sanitarnog čvora sa vodoispiranjem sa određenim rokom za otklanjanje nedostataka.

Autor:

Agencija Tanjug