Širi se epidemija žutice kod Prokuplja

Od oko 2.000 školskih objekata u Srbiji, gotovo 40 odsto ih nema mokri čvor, pa umesto toaleta koriste poljski WC. I u prokupačkom selu Berilje, gde je prijavljena epidemija zarazne žutice, učenici isturenog odeljenja OŠ „Ratko Pavlović Ćićiko“ koriste poljski toalet iako mokri čvor u toj školi postoji, ali je rezervisan samo za nastavnike.

Broj zaraženih porastao na 17, od kojih je 13 učenika

Tokom jučerašnjeg dana na infektivno odeljenje prokupačke bolnice primljene su još dve osobe za koje se sumnja da su zaražene žuticom, pa je ukupan broj obolelih porastao na 17. Od ovog broja čak je 13 đaka iz Berilja, zbog čega većina roditelja, u strahu da im se deca ne zaraze žuticom, juče nije pustila svoju decu u školu.

Milorad Pribak, direktor škole, tvrdi da izvor zaraze nije škola i da to što đaci koriste poljske toalete nije čudno za ovo selo u kojem većina domaćinstava nema urađenu kanalizacionu i vodovodnu mrežu. On objašnjava da u školi u Berilju postoji kanalizaciona i vodovodna mreža, kao i mokri čvor, ali da ga učenici ne koriste jer nema dovoljno vode u bunaru iz koga se snabdeva škola.

– Sasvim je normalno da su u školi odvojeni toaleti za osoblje i đake. Poljski toaleti koje koriste deca redovno se održavaju, a u svakoj učionici postoji lavabo sa tečnim sapunom gde deca peru ruke. U lavorima na koje se žale roditelji su dezinfekciona sredstva. I nastavnici koriste poljske toalete kad nestane vode u bunaru – kaže Pribak.

Poljski WC u Berilju, jedini dostupan učenicima

Velimir Tmušić, načelnik Republičke prosvetne inspekcije, kaže da Ministarstvo nema nadležnost da proverava higijenu po školama.

– Najlakše je reći da direktor mora da se kazni, ali lokalna samouprava je ta koja mora da održava objekte. Najbolje bi bilo da je direktor mogao da reši taj problem, ali to nije njegova nadležnost – kaže Tmušić.

Tomislav Živanović, predsednik Sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“, situaciju u školi u Berilju u kojoj đaci koriste poljske toalete, a nastavnici one u zgradi, ocenjuje kao neprihvatljivu.

– Čemu ta diskriminacija? Čija su to deca? – pita Živanović.

Epidemiolog prokupačkog Doma zdravlja Aleksandar Cvetanović kaže da je ekipa ove ustanove na terenu i da preduzima sve mere kako bi se sprečilo dalje širenje zaraze, ali da se može očekivati novi broj obolelih.

– Iako se u prvi mah sumnjalo da je voda izvor zaraze, analize sa terena ukazuju na to da je velika verovatnoća da su uzrok zaraze loši higijenski uslovi u porodicama obolelih – kaže doktor Cvetanović.

BLIC