Domci

За побољшање студентског стандарда и опрему ове године издвојено је више од 176 милиона динара. Следеће недеље, у Београду почиње и реконструкција Студентског дома „Патрис Лумумба“ за шта је издвојено још 170 милиона динара.

За место у студентском дому могу да конкуришу само студенти којима држава плаћа школарину. У девет студентских центара у Србији има места за 17.251 студента. Ове године, уз њих ће бити и 90 страних студената, учесника пројекта „Свет у Србији“.

Следеће недеље, у Београду почиње и реконструкција Студентског дома „Патрис Лумумба“ за шта је издвојено још 170 милиона динара, каже Зоран Трнинић, помоћник министра просветe.

„И ове године студентски центар спремно дочекује своје студенте. Министарство је за те потребе успело да издвоји четири милиона, а студентски центар близу седам милиона динара“, рекао је Млађан Димитријевић, директор Студентског центра у Крагујевцу.

Професор Мирољуб Гроздановић, ректор Универзитета у Нишу подсетио је да у том граду има један студентски дом са 929 места и да се у комплексу техничких факултета гради нови, који ће имати 500 места.

У једанаест београдских домова, може да се смести око 9.500 студената, што је мало јер у престоници само на државним универзитетима студира више од 90.000 студената, а деценијама није изграђен ниједан нови дом.

Ректор Универзитета у Београду Бранко Ковачевић рекао је да су неке компаније из Италије биле заинтересоване да праве студентске домове у Београду, јер у Београду има највише студената.

Смештај, у зависности од категорије, кошта од 960 до 1.430 динара. За храну месечно треба издвојити у дому око 4.000. Те трошкове покрива државна стипендија или кредит у износу од 6.100 динара.

РТС