Забринути родитељи траже решење

Родитељи ученика основне школе „Краљ Петар Први“ у Београду, забринути због тога што учитељ који је туберкулозом заразио 14 деце има и вирус ХИВ-а. Забринути родитељи позивају на одговорност Министарства просвете и здравља и траже смену директорке, јер учитеља није послала на лекарски преглед.

После информације да је учитељ једне основне школе „Краљ Петар Први“ у Београду који је туберкулозом заразио 14 деце, заражен и вирусом ХИВ-а – родитељи су узнемирени. Траже смену директорке јер, кажу, учитеља није послала на лекарски преглед.

Директорка тврди да не може запослене да приморава на лечење, док надлежни подсећају да радна места у образовању нису високоризична, па не подлежу редовним систематским прегледима.

Не желе да спекулишу о болести учитеља на основу тврдњи медија. Родитеље занима безбедност њихове деце, јер је више од пола одељења позитивно на туберкулозу.

„Проблем је у томе што је 14 наше деце заражено дуготрајном изложеношћу бактерије и неодговорним понашањем школске управе, тј. директора школе на првом месту, учитеља на другом месту који је требало правовремено да реагује и да се повуче“, каже један од родитеља Драган Петровић.

Позивају на одговорност Министарства просвете и здравља, а траже и смену директорке.

„Директорка и сви послодавци имају законску обавезу, кад посумњају у здравствено стање запосленог да га упуте на ванредни систематски преглед“, каже адвокат родитеља Драган Пашић.

Ту се не ради о његовој вољи, ако лице то не жели, онда директорка има одређена овлашћења, као што су привремено удаљење са посла или нека друга, објашњава Пашић.

„Нека поднесу тужбу, само нека престане хајка која руши углед школе“, истиче директорка и додаје да је приметила да је учитељ ослабио, али ју је он уверавао да се добро осећа.

„Није мој посао, нити ја могу као директор школе да терам моје запослене да иду код лекара, јер би то био мобинг или дискриминација“, каже директорка ОШ „Краљ Петар Први“ Милка Бошков.

И у Министарству просвете наводе да директор школе није надлежан да процењује здравствено стање просветних радника, јер за то није стручан.

„Директор школе и други органи школе нису здравствени радници и не могу да дају квалификације о туђем здрављу. Просветни радници дужни су да само приликом заснивања радног односа доставе лекарско уверење да су способни за рад са децом, објашњава Желимир Попов из Министарства просвете и науке.

Све друго, регулисано је Законом о јавном здрављу грађана, каже Попов и подсећа да је до 2005. године постојала обавеза годишњег систематског прегледа просветних радника.

„Разлог укидања систематског прегледа вероватно је финансијске природе, пошто у образовању има 120 хиљада запослених и те прегледе неко треба да плати, па је вероватно утврђено да је скупо“, сматра Попов.

Да треба вратити обавезан годишњи преглед, једино је у чему се слажу и родитељи и просветни радници и министарство, али то не решава проблем заражених ученика другог разреда школе „Краљ Петар Први“.

РТС