zastave

РТС

Синдикати јавних служби и државних органа одржаће заједнички протест у Београду 25. марта. Организатори наводе да је циљ протеста побољшање социјално-економског положаја запослених у јавним и државним предузећима. Девет синдиката јавних служби и државних органа најавило је за 25. март заједнички протест у Београду, чији је циљ побољшање социјално-економског положаја запослених у тим службама и органима.

Синдикати траже заштиту

Просветни синдикати, који штрајкују од 28. јануара, обратиће се због умањења фебруарских плата омбудсману Саши Јанковићу и Инспекторату рада, најавио је председник Уније синдиката просветних радника Србије Леонардо Ердељи.

„Смањење плата је недопустиво и противзаконито, плате зацепљују и смањују како стигну, без икаквих правила“, сматра Ердељи.

У протесту ће учествовати: Унија синдиката просветних радника Србије, Грански синдикат просветних радника „Независност“, Синдикат радника у просвети Србије, УСС „Слога“ – Синдикат организација правосудних органа Србије, УСС „Слога“- Синдикат државне управе, Грански синдикат правосуђа, управе и полиције „Независност“, Полицијски синдикат Србије, Нови синдикат здравства Србије и Грански синдикат здравства и социјалне заштите „Независност“.

У заједничком саопштењу, организатори протеста поручили су Влади да се противе било каквом даљем фискалном оптерећењу грађана Србије, повећању ПДВ-а, доприноса за здравствено, пензионо и социјално осигурање, повећању акциза и такси.

„Сматрамо да се финансијска средства за адекватније финансирање рада јавних служби и државних органа, као и зарада запослених у њима, могу обезбедити кроз сузбијање сиве економије, њено превођење у легалне фискалне токове, као и правичнијом расподелом прихода који се остварују кроз порезе и доприносе“, наводи се у саопштењу синдиката.

Синдикати су, такође, саопштили да су покушавали да преговарају са Владом, али да у томе нису успели.

Почетак протеста „Устаје Србија“ планиран је за петак, 25. марта, у 12 часова, на Тргу Николе Пашића. Учесници протеста проћи ће централним улицама Београда и предати отворено писмо председнику Републике. Протест ће се, затим, наставити испред Владе Србије и министарстава.