Država i dalje okreće leđa mldim talentima

Iako je primljen na Imperijal koledž u Londonu, niko nije želeo da ga stipendira, pa će školovanje nastaviti u Srbiji

Luka Jakovljević, talenat, država, stipendija, koledž,London, Vukovac… Luka Jakovljević uvek imao najbolje rezultate

BEOGRAD – Šta nam vredi što imamo toliko talentovanih studenata?
U Srbiji je sve više talentovanih ljudi koji, nažalost, nemaju nikakve mogućnosti i perspektive zbog toga što niko ne ulaže u njihovo obrazovanje, napredovanje i usavršavanje. Luka Jakovljević je pravi primer toga kako država okreće leđa talentima. Ovaj mladić dobio je ponudu sa čak 16 najboljih fakulteta iz Amerike i Britanije da tamo pohađa osnovne studije, ali, nažalost, zbog previsoke školarine svoj san nije mogao da ostvari.Vukovac– Završio sam Prvu beogradsku gimnaziju s Vukovom diplomom i oduvek sam želeo da upišem elektrotehniku, pa sam zato polagao prijemne ispite za inostrane univerzitete. Nakon toga dobio sam poziv za studije sa 16 američkih univerziteta. Želja mi je da studiram na Imperijal koledžu u Londonu, to je najbolji univerzitet u Velikoj Britaniji za tu oblast – kaže Luka.On dodaje da je profesor koji je razgovarao s njim bio oduševljen.

– Nakon razgovora sam odlučio da odem u London i posetim taj fakultet, ne znajući da li ću biti primljen. U toku posete sam saznao da sam primljen, ali i da je cena školarine previsoka za naše uslove, tako da sam odmah znao da neću moći da sebi priuštim taj luksuz – priča Luka.Bez pomoćiSa jednim od profesora prošetao se univerzitetom.
– Bilo je divno slušati na koji način i kako oni rade, ali na kraju sam ipak morao da kažem da nisam u mogućnosti da platim tako visoku školarinu. Profesori su mi predložili da po povratku u Srbiju tražim pomoć od nadležnih institucija ili većih kompanija. Pošto se niko nije odazvao, odlučio sam se da nastavim školovanje na našem Elektrotehničkom fakultetu, koji je izuzetno cenjen u svetu. Posle diplomiranja moći ću da odem na postdiplomske studije na neki od svetskih univerziteta – nada se Luka.

Dve zlatne medaljeDok je pohađao Prvu beogradsku gimnaziju, Luka je trenirao košarku. I u tome je bio veoma uspešan.
– Dobro mi je išlo, čak sam na takmičenjima osvojio dve zlatne medalje. Košarka mi je zapravo bila podstrek da konkurišem na strane univerzitete.

Kurir