Записуј, али не преписуј

Економски факултет у Београду покренуо кампању против превара при полагању испита под називом „Не преписуј“, јер модерне технологије представљају један од највећих проблема факултета за обезбеђење регуларности приликом полагања испита.

Записуј, потписуј, дописуј, отписуј, али не преписуј, поручују професори, асистенти али и студенти академцима Економског факултета у Београду

У амфитеатрима, учионицама, холовима, постављени су постери који истичу зашто је важно полагати испите на фер начин, али и које су последице варања на испиту.

Иван Шашић, студент продекан Економског факултета рекао је да студенти реагују позитивно и а су задовољни што неко води рачуна о томе да се њихово знање цени на један овакав начин.

„Идеја мојих колега и мене је била да афирмишемо поштен однос према раду на факултету“, каже Бојан Ристић, асистент Економског факултета у Београду.

Вељко Мијушковић, асистент Економског факултета навео је да је од укупно 10.000 студената, 8.000 активних и да је веома тешко исконтролисати њихов рад посебно када су, како је рекао, велики испитни рокови.

Кампања је уједно и упозорење да су професори свесни проблема и да ће се борити против њега. Дељењем флајера желе да подсете студенте да преписивање не спада у део академског понашања. Због преписивања, студент може да буде удаљен са универзитета и до годину дана.

Продекан Економског факултета Бранислав Боричић каже да имају случајеве од најнаивнијих пушкица, дошаптавања за време испита до такозваних дублера, односно лица која дођу са другог факултета са другом фотографијом у индексу.

„Имамо арсенал нових електронских средстава за спречавање примања сигнала споља, односно употребе мобилних и сличних апарата у те сврхе“, каже Боричић.

Акцију „Не преписуј“ покренули су Клуб асистената и Студентски парламент. Кампања ће трајати и наредног семестра.

РТС