6843

TANJUG

Zaposlenima u prosveti koji štrajkuju danas je isplaćen drugi deo ferbruarske plate, umanjen za 33 odsto, rekao je Tanjugu predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković.Profesorska plata je umanjena u proseku za oko 11.000 dinara, rekao je Brajković i naveo da će se zaposleni žaliti Školskom odboru u roku od osam dana, i da će potom uslediti tužbe sudu.

Brajković je naveo da sindikati još nisu dobili poziv za nastavak pregovora sa vladom o materijalnom položaju i ponovio da će prosvetni radnici organizovati protestni skup u Beogradu u petak, 25. marta.

Umenjenje zarade obračunato je od 7. februara, a u štrajku su članovi Unije sindikata provetnih radnika Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i GSPRS „Nezavisnost“.

Tri sindikata ostaju pri zahtevu za povećanje zarada od majske i oktobarske plate za po pet odsto, kao i usklađivanje zarada s indeksom potrošačkih cena, za šta je kako tvrde, potrebno manje od dve milijarde dinara.

Prosvetni radnici ne odustaju ni od zahteva za izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i izmene Posebnog kolektivnog ugovora za osnovne i srednje škole i domove učenika, o kome su pregovori u toku.

.