04 2 620x0

И. МИЋЕВИЋ | Вечерње новости
Агенција за борбу против корупције наложила 36 смена у школама. Иако су прекршили закон, директори безбедни на својим функцијама
СИНА запослио као наставника клавира, ћерку као психолога, зета као помоћног радника, брата као васпитача – само су неки примери непотизма који су свакодневица у српским школама и вртићима. На листи Агенције за борбу против корупције је 36 директора школа и предшколских установа за које постоји обавезујућа препорука да буду разрешени дужности због корупције, углавном непотизма.
Александар Вељковић, директор Електротехничке школе у Нишу, запослио ћерку на место наставника, Горан Гроздановић, директор ОШ „Радоје Домановић“ у Манојловцу, примио сестру председника школског одбора да буде учитељица, Драгана Грујичић, директор ОШ „Никола Тесла“ у Прибојској Бањи, запослила сестру као помоћног радника. Љубиша Ђорић, директор ОШ „Свети Сава“ у Пироту, за нову учитељицу изабрао своју супругу, а Миодраг Ђуровић, директор Техничке школе у Прокупљу, посао дао свом брату и сину просветног инспектора. Душица Закшек, директор ОШ „Слободан Јовић“ у Волуји, сама је себе бирала, јер је била члан школског одбора када се гласало о избору директора ОШ. На дугачкој листи примера ухлебљавања уже и шире фамилије нашла се и ОШ „Младост“ у Бачкој Паланци, чија директорка Татјана Јашин Мојце је ћерку именовала за психолога. Владимир Каличић, директор ОШ „Свети Сава“ у Нишу, брату је дао посао благајника.

Листа злоупотреба функције је подугачка, а ово су само неки од примера. Неки су запошљавани на одређено, неки на неодређено, једни су добили пуну норму, а остали део часова и плате, али им је заједничко што нико од поменутих, због везе са директорима, није смео да добије посао. Од 36 случајева, неки су још у процесу жалбе, али је тридесетак коначно.

У Министарству просвете кажу да при избору директора установа у обзир узимају решења Агенције за борбу против корупције, као и пресуде и судске поступке који се против кандидата евентуално воде. Министарство је, кажу, овлашћено да одбије сагласност на одлуку школског одбора о избору директора установе и уколико се у поступку утврди да би се доношењем одлуке довело у питање несметано обављање делатности установе.

– У току мандата садашњег министра на сагласност су достављене две одлуке о реизбору два директора којима је Агенција изрекла препоруку за разрешење. У оба случаја сагласност је одбијена – у првом због решења Агенције, а у другом због утврђених незаконитости у раду директора у претходном мандату – кажу у Министарству просвете. – Новим Законом о основама система образовања и васпитања, на којем се ради, министар би требало да има право да директора који покаже такву врсту понашања моментално разреши са позиције директора. Ову улогу, коју сада министар нема, раде школски одбори, али, како то раде, то је питање њихове савести.

У синдикатима кажу да одлуке Агенције за борбу против корупције, иако је већина другостепена и правоснажна, углавном остају мртво слово на папиру, јер већина руководилаца школа на функцији остане до краја мандата. И они указују на то да је проблем садашњег закона што Министарство просвете нема могућност да смени директоре школа, већ само школски одбор, који чине представници локалне самоуправе, школе и родитеља.