БЕОГРАД – Исплата јубиларних награда је обавеза сваке локалне самоуправе и свако ће морати да из своје касе одвоји средства за то. Захваљујући законима који су усвојени у Скупштини и већим средствима за локалне самоуправе, створен је и правни оквир за исплату јубиларних награда – каже у интервјуу за „Правду“ министар просвете и науке Жарко Обрадовић.

– Током ове године неколико пута смо обавештавали локалне самоуправе да обезбеде за ове намене средства у буџету, а да се, уколико имају проблема, обрате Министарству финансија. Али, неки градоначелници и председници општина пренебрегли су ту чињеницу. Они та средства вероватно користе за друге намене и очекују да им држава пребаци додатна средства. Ако је могао Београд то да уради, онда нема разлога да то не учине и друге локалне самоуправе.

Да ли сте задовољни средствима из буџета издвојеним за просвету за 2012. годину?

– Нисам задовољан. Уколико желимо квалитетније образовање у будућности, морамо да будемо спремни да издвојимо више новца. У науци сва средства одлазе на финансирање институција, пројеката, набавку опреме. У просвети 95 одсто средстава одлази на личне дохотке, док само пет одсто одлази на усавршавање наставника, квалитетније образовање, награде, посебне програме за талентоване ученике. Чињеница је да плате нису касниле у протекле четири године, да нисмо били предмет рестрикције Међународног монетарног фонда, једино смо незадољни тиме што не можемо свима да помогнемо.

На шта конкретно мислите?

– Образовање је такво да, када нешто радите данас, резултати се могу видети тек за четири или пет година. Практично, са завршетком мандата имаћемо 25 потпуно нових школа, око 850 пројеката које смо завршили од 2008. године, за које је из буџета издвојено 2,86 милијарди динара. Отворили смо пет државних високошколских установа, повећали смо број студената, финансирамо мастер студије и први пут докторске студије. У пројекту бесплатних уџбеника, 228.000 ђака првог, другог и трећег разреда на коришћење је добило више од два милиона књига. Смањили смо функционалну неписменост са 51 на 32 одсто, што се сматра првим показатељем да се систем креће напред.

Замерају вам да не водите довољно рачуна о талентима.

– Заборавља се, при том, да ми плаћамо трошкове припреме, професоре које им дају часове, посебне програме за младе таленте, да додељујемо награде и понекад трошкове за такмичења. Не увек, јер од разних удружења очекујемо да нам кажу која су то такмичења у току године најзначајнија, како бисмо за њих обезбедили новац.

Одлазак талената на Олимпијаду у Дурбану био је неизвестан до полетања, а родитељи су платили карте за путовање?

– Удружења – организатори путовања често нам касно достављају план такмичења, па зато нека средства плаћају они из својих извора или родитељи ових ђака, што ми накнадно рефундирамо. Нормално је да су родитељи плаћали трошкове путовања за своју децу, јер желе да се она покажу и постигну резултате. Нажалост, ми не можемо да сва такмичења платимо, јер једноставно немамо толико новца.

Талентовани математичар Теодор фон Бург најавио је да напушта Србију због лошег односа државе према талентованој деци?

– Поставља се питање шта Теодор очекује од државе, јер је он од Министарства омладине и спорта добио укупно око милион динара, а само му је Београд исплатио 800.000 динара. Такође, добитник је Светосавске награде и вредног златника, као и стипендија од многобројних донатора и предузећа. Теодор, наравно, уколико жели, може отићи у иностранство, како би више научио и своје знање усавршавао, али немојте да ми будемо оправдање за његов одлазак.

Протеклу годину обележио је пораст вршњачког насиља. Какви су учинци нове СОС линије?

– Од 8. децембра, када је отворена СОС линија, било је 411 позива, који су се односили на насиље, док се 100 позива односило на питања лоше материјалне ситуације и друге теме. Ђаци су се највише жалили на вербално насиље, а било је и случајева да се родитељи понашају непримерено. Замерки има и на оцењивање градива, окупљање и понашање деце у школи и вређање на националној основи или због материјалног стања.

Каква су ваша очекивања од предстојеће изборне године?

– Очекујем бољи резултат него на претходним изборима и да ћемо са истим коалиционим партнерима, или евентуално нешто измењеним, формирати владу. Наравно, грађани ће оценити на изборима вредност сваке партије и дати суд о њиховом раду. Можда нам је потребно мало више спремности да чујемо једни друге, да се договарамо, јер, када бисмо постигли договор о важним државним стварима, онда би, чини ми се, свима било лакше.

 

Милица Бјелановић