ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ подржава све заједничке активности репрезентативних синдиката образовања и узеће учешће у њима, став је Извршног одбора нашег Синдиката.
Не прихватамо најављено смањење плата у образовању и тражимо да образовање буде изузето из смањења. Ова Влада не признаје Посебан колективни уговор за школе и факултете и не прихвата социјални дијалог. Као послодавац, била је у обавези да са синдикатима преговара око смањења плата и да се о свему потпише Протокол, као што смо увек радили. Уместо тога, она хоће да смањи плате законом, што ће јој лако успети, јер има већину у Народној скупштини и на тај начин доказује какав је и на ком нивоу социјални дијалог у Србији, оличен у социјалном монологу оног који се сада осећа надмћнији. Поред тога не зна се ни колико дуго се очекује да траје смањење плата, те тражимо од Владе Републике Србије да нам каже докле ће ово смањење плата и пензија трајати.

Подсећамо јавност да је у Португалу Уставни суд оборио смањење плата у јавном сектору из разлога што се на тај начин запослени у јавном сектору доводе у неравноправан положај са запосленима у приватном сектору.
Уштеда на платама у образовању на годишњем нивоу износи свега око 7 милијарди динара, а то је сума која се може лако надокнадити смањењем сиве економије, на чему се не ради или недај Боже елиминисањем одржавања службених аутомобила Владе. Мали број инспектора који нису мотивисани за рад или су корумпирани, свакако неће напунити буџет.
ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ разочаран је начином на који се ради Закон о платним разредим, јер он ће конзервирати садашње стање у недоглед и неће исправити никакве неправде, што су просветни радници очекивали.
У потаји, иза леђа синдиката, и ако окупљамо више од две трећине школа у Србији, раде се измене Закона о основама система образовања и васпитања. Поред неких ситних измена, најкрупнија ствар погубна за просвету је најава увођења отворених конкурса за свако упражњено радно место. Тиме би се довело у питање оно што су синдикати радили годинама и увела још већа могућност зa корупцијu у просвети. Јавна је тајна да поједини директори имају „тарифу“ за пријем нових радника, а измена члана 130 Закона, дала би им ветар у леђа.
Поред напред наведеног ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ сматра да министра Вербића неко лоше саветује и да је већ повукао низ лоших потеза. Jедан у низу је и je и промена начина бодовања на «малој матури».

Београд, 01.10.2014                                                                                                                                             ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ