Свечана сала врачарске општине била је сувише мала да данас у преподневним сатима прими све заинтересоване учеснике у јавној расправи о Закону о основама система образовања и васпитања. Можда је велико интересовање подстакла чињеница да је и сам министар просвете председавао овом сесијом, те су неки учесници у томе препознали јединствену прилику да промовишу своје политичке и религијске ставове или личне импресије и фантазије о образовном систему. Настојања ГСПРС ,,Независност“ кретала су се, као и до сада, првенствено у оквиру заштите права запослених, као и у разоткривању нерационалних решења у образовном систему.

Јавна расправа о предложеним одредбама Закона о просветној инспекцији била је прилика да се представницима Министарства поново укаже на неопходност пооштравања услова за  директора инспектората, односно просветног инспектора. Посебно је истакнут проблем изазван неоправданим одлагањем обављања инспекцијског надзора.

Представљање Нацрта закона о дуалном образовању, као и дискусију која је уследила, обележила је повишена температура на граници инцидента, изазвана проценом бројних учесника – представника политичких странака, удружења грађана, синдикалних организација, студената, али и једног средњошколца – да је реч о скандалозном законском предлогу, који ученике претвара у најјефтинију радну снагу, те је нужно такав предлог повући из даље процедуре.

 

 

Весна Војводић Митровић