Колико је истинско интересовање друштва за борбу против злоупотребе дечјег рада, као и за подизање нивоа елементарне медијске писмености – показала је данашња конференција у Медија центру, посвећена управо овој тематици. Невелик број слушалаца имао је несвакидашњу прилику да од председника НУНС-а, Славише Лекића, чује узнемирујуће, иако непотпуне податке о експлоатацији дечјег рада, о насиљу над децом, као и о односу медија према овим горућим друштвеним појавама.
Портпарол Гранског синдиката просветних радника Србије ,,Независност”, Весна Војводић Митровић, упозорила је присутне да Нацрт закона о дуалном образовању, који ће ускоро бити у скупштинској процедури, показује да људи који воде Министарство просвете теже да озаконе експлоатацију дечјег рада. Посебно је нагласила да медији нису довољно пажње посветили овом проблему.
Мирољуб Дамњановић Дуги, председник Синдиката спорта ,,Независност”, представио је присутнима модалитете злоупотребе дечјег рада у области спорта, али и нагласио добре и корисне стране усмеравања деце у свет спорта.
Зоран Хамовић, уредник ИП Clio, истакао је да је данас готово незамисливо постојање експлоатације дечјег рада и разоткрио улогу медија у конструисању стварности и непрекидној манипулацији грађана.
Бранислав Гута Грубачки из Новог оптимизма представио је присутнима Декларацију о медијској писмености и нагласио значај будуће сарадње ове организације са НУНС-ом и УГС ,,Независност”.
Марија Мартинић, чланица покрета CLEAR (Country Level Engagement and Assistance to Reduce Child Labour), изнела је занимљиве, али и узнемирујуће податке о позицији наше земље на глобалној мапи злоупотребе дечјег рада, као и резултате активности покрета CLEAR, која делује у оквиру Међународне организације рада.
Модератор, али истовремено и инспиративни учесник ове конференције био је Драган Милановић Пилац, председник Гранског синдиката културе, уметности и медија ,,Независност”.
Након конференције, представници НУНС-а, УГС ,,Независност” и Медија и Новог оптимизма потписали су Декларацију о медијској писмености.

ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ