Међународна сарадња

Округли сто на тему: „Синдикална права и слободе и радно законодавство у области образовања у Босни и Херцеговини и региону“

У организацији Самосталног синдиката основног образовања и одгоја  Федерације Босне и Херцеговине реализован је округли сто  у Сарајеву 13,14. и 15. фебруара 2019. године, на тему: „Синдикална права и слободе и радно законодавство у области образовања у Босни и Херцеговини и региону“.  Поред синдиката Босне и Херцеговине, скупу су присуствовали и представници: Словеније, Хрватске, Црне Горе, Северне Македоније, као и  синдиката чланица Интернационале образовања из Србије (ГСПРС ,,Независност” И СОС). Такође, скуп је увеличала својим  присуством Сузан Флокен, директорица европског дела међународне организације синдиката образовања European Education International, која представља 11 милиона учитеља и наставника Европе.

На састанку  су,  поред основне теме која је била доминантна, размењена и искуства синдиката образовања бивших југословенских република.

Суочена са проблемима са којима се синдикалци сусрећу у свом раду, Флокен је изјавила: ,,Запрепаштени смо чињеницом да седница Економско-социјалног већа за подручје Федерације БиХ није одржана већ 15 месеци. Европска унија осигурава слободу синдикалног деловања, стога је независност синдикалног деловања – кључна“, истакла је Флокен и додала: ,,Оно што желимо видети су промене (…) којима ће бити испоштоване жеље обе стране и да ће то довести до смислених и конкретних резултата”.

У Београду,                                                                          Срђан Словић

  1. 2. 2019.                                                                      ГСПРС ,,Независност”