На захтев ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ и Уније СПРС од 10.07.2018. године, 17.07. 2018. године, одржан је састанак са министром М. Шарчевићем и његовим сарадницима. Представници ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ су тражили дневни ред састанка, вођење записника као и јасно дефинисање ЗАКЉУЧАКА. Као што је уобичајено на састанцима са министром, није било дневног реда, записника као ни закључака. Понуђено нам је  образложење да није могуће донети закључке без осталих министарстава. Изгледа да запослени у просвети могу рећи шта мисле о свему једино на протестима, на улици. Но, без обзира на то, тема састанка је била систем платних разреда и група.

Сусрет представника репрезентативних синдиката образовања са министрима чији су ресори такође укључени у систем платних разреда и група могао би довести до усаглашавања ставова и исправљања вишедеценијске неправде нанете просвети.

Министар је представнике синдиката информисао о тренутном ставу надлежних министарстава у вези са израдом платних група и платних разреда.

С обзиром да садашњи предлог да образовање буде у осмој групи, запослене у образовању сврстава у још неповољнији положај од садашњег, представници синдиката су изразили образложено негодовање.

Министар је кроз дискусију показао да је свестан да образовање у оваквом систему платних разреда неће бити вредновано на адекватан начин и да се неће сложити са оваквим вредновањем запослених у образовању. Такав став истовремено не потврђује ранију изјаву министра просвете да је обезбедио „добру стартну позицију запослених у образовању“. Свесни да речи обавезују бар колико и дела, очекујемо од министра да у борби за адекватно вредновање просветних радника у систему плата буде на челу.

Представнике репрезентативних синдиката министар је информисао да ће следећи састанак на тему платних група и платних разреда са представницима надлежних министарстава и Министарства просвете, науке и технолошког развоја бити одржан у понедељак 23.07.2018. године, али без представника репрезентативних синдиката, а о исходу састанка ће нас министар благовремено известити.

Став представника репрезентативних синдиката је да се синдикати одмах укључе у процес израде платних група и платних разреда.

Јасно је да на основу овако конципираног система плата можемо само изгубити, те остаје да се спремамо за врућу јесен.

 ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ