Поштована,

Вођени идејом да је заштита стечених права запослених у основним и средњим школама и домовима ученика заједнички интерес читавог друштва, очекујемо од Вас да препознате драматичност тренутка у којем би просветни радници могли остати без заштите Посебног колективног уговора.
Имајући на уму да су представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и Министарства финансија прихватили заједнички предлог четири репрезентативна синдиката просвете о продужењу рока важења актуелног ПКУ («Службени гласник РС» бр. 21/2015.) на три године, апелујемо на Вас да као председница Владе Републике Србије својим ставом подржите потписивање Споразума о продужењу рока важења Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика.
Неопходност потписивања Споразума на три године утемељена је и у чињеници да социјално партнерство подразумева политику поверења, компромиса и објективног сагледавања друштвене реалности. А то, сложићемо се, свакако не подразумева да сви учесници у социјалном дијалогу постану таоци неубедљивог и неутемељеног става Министарства државне управе и локалне самоуправе.

У Београду, 05.02.2018.                                                                                                       ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ

Отворено писмо председници Владе