Саопштење

Као реакција на иницијативу (од 23.12.2019. године) три репрезентативна синдиката: Синдикат образовања Србије, Грански синдикат просветних радника Србије „Независност“ и Синдикат радника у просвети Србије, одржан је састанак 08.01.2020. године у Министарству просвете, науке и технолошког равоја репрезентативних синдиката, министра просвете са сарадницима и директорима школа.

Тражили смо од надлежних министарстава да сви у образовању, који су већ годинама запослени по уговорима на одређено време, а постоји потреба за тим радним местима, БУДУ КОНТРОЛИСАНО ПРЕВЕДЕНИ НА НЕОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ.

Закључено је да се проблем више од 30.000 запослених у просвети на одређено време коначно почне решавати. Контролисано ће се омогућити расписивање конкурса уз све законске регулативе, а уз сагласност синдиката. Процес запошљавања на неодређено време реализоваће се тако што ће директори основних и средњих школа по датим табелама морати да доставе податке за сва упражњена радна места до 31.12.2015. године, за запослене са пуном нормом рада (100%), прво радним подгрупама на нивоу школских управа, а подгрупе ће слати податке Министарству просвете, науке и технолошког развоја које ће спискове објединити и слати Комисији Владе РС.

Након тога следи решавање проблема запослених од 01.01.2016. године до данас.

ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ

проф. др Томислав Живановић, председник

Синдикат образовања Србије

мр. Валентина Илић, председница

Синдикат радника у просвети Србије

Слободан Брајковић