Аутор текста: Адам Сантовац, N1

http://rs.n1info.com/a282285/Vesti/Vesti/Prosvetari-o-otpremninama-Koju-formulu-koristi-ministar.html

Министар просвете Младен Шарчевић је најавио да је држава за запослене у основним и средњим школама обезбедила 1.200 отпремнина. Синдикати просветних радника се слажу са министарством да технолошких вишкова има и да је социјални програм потребан. Ипак, незадовољни су у синдикатима јер за све сазнају из медија.
Наиме, тврде да их министар није информисао ни који ће бити критеријуми за отпремнине, ни по којој формули је дошао до броја од 1200 људи, као ни зашто се о вишковима размишља преко лета када школе не раде.
Веровали или не, али министарство и синдикати просвете су сложни: у школама има више предавача него што је ђацима потребно. Али, ту је слози крај. Јер, надлежни су припремили 1.200 отпремнина, а просветари су пребројали да их је 2.200 више. Зато се у синдикатима питају – коју формулу је користио министар, те како ће, када и ко одабрати оне за које више нема посла у просвети.
„Дакле, министар нам даје инфомација које су делимичне, које су непроверене, које су конфузне и које на крају оперишу тако неким популистичким, маркетиншким порукама“, каже Весна Војводић из Синдиката просветних радника Независност.
„Тај социјални програм није лош, али се само поставља питање у овој структури, структури власти како ће то бити спроведено и да ли ће то бити спроведено“, каже Валентина Илић из Синдиката образовања Србије.
Биће – одговара први човек српске просвете и то већ на јесен – с почетком школске године.
„С обзиром да иду на колективне одморе, знате и сами 15. августа је неко скупљање људи и ми до 20. августа већ имамо неко прво стање ствари. Када будемо то сагледали, видећемо које су струке, који су региони, где се шта јавља вишка и мањка и гледаћемо да распоредимо те отпремнине према некој од тих прилика“, каже министар Младен Шарчевић.
„Мислим да то неће моћи да се уради за тако кратко време, ако се уради онда ће то бити, што каже наш народ кусо одрађено и онда ћемо имати нови проблем“, наводи Валентина Илић из Синдиката образовања Србије.
Како је министар дошао до бројке од баш 1.200 више учитеља и наставника – не открива, али признаје – то није коначан број. Синдикати су незадовољни што за све сазнају из медија и што Шарчевић не говори јасно по којим критеријумима ће заинтересовани моћи до отпремнине.
„Нажалост, препознајем овде једну популистичку намеру да се створи један утисак како ће просветни систем коначно бити доведен у ред. Ми јесмо за довеђење система у ред али да то буде на основама транспарентности и да репрезентативни синдикати буду укључени“, каже Весна Војводић из Гранског синдиката просветних радника Србије Независност.
Зато очекују преговоре о условима за отпремнину, али и о висини исте. На питање да ли ће сума за одлазак из просвете бити примамљива, министар одговара: Отпремнине неће бити неповољне, али ни максималистичке.