Протокол о лажним дојавама: Држава пребацује одговорност на просветаре
Најављеним протоколом планирана је обука запослених која би обухватала мере контроле приступа, превентивни преглед простора установе, као и дефинисање безбедног места

“Време”- Магда Јањић
Држава је смислила да кад је реч о дојавама о бомбама у школама одговорност за безбедност живота деце наметне људима који нити су за то стручни, нити су се за то икада определили, односно просветним радницима. Ово је укратко оцена Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) Протокола о поступању за школе и вртиће у случају дојаве о постављеним експлозивним направама.
Најављеним протоколом планирана је обука запослених у установама предуниверзитетског и универзитетског васпитања и образовања која би обухватала мере контроле приступа, превентивни преглед простора установе, као и дефинисање безбедног места. Обуку би у складу са посебним планом и програмом спровели полицијски службеници.
Гротескна одлука
Професорка српског језика и књижевности и портпаролка Гранског синдиката просветних радника Србије Независност Весна Војводић Митровић каже за портал „Времена“ да је реч о опасној намери власти да одговорност за безбедност живота деце наметне другима.
“Пребацивање терета одговорности за безбедност на запослене у вртићима, школама и факултетима путем инстант обука – последњи је чин гротеске, чија експлозивна снага парадоксалног, смешног и ужасног показује колапс моралног компаса надлежних у Министарству просвете и МУП-у,“ каже за „Време“ професорка српског језика и књижевности и портпаролка Гранског синдиката просветних радника Србије Независност Весна Војводић Митровић.
Колико су просветари револитрани и колико је све ово постало апсурдно, показује и следеће. Војводић Митровић истиче да је можда „брже и јефтиније да се наставници о истом трошку обуче и за отпушење канализације и промену столарије у школи…”
„Откако је 12. децембра актуелна министарка просвете изјавила да су ,премијерка и њен кабинет окупили представнике два министарства који већ два дана раде на усаглашавању протокола о детаљима који ће бити доступни и директорима школа и осталим тимовима, јавност никако да се запита како је могуће да на ‘епохални’ документ чекамо већ годину и по дана, а надлежни и даље купују време на ситно,“ истиче Војводић Митровић.
Према њеним речима, упркос чињеници да се од маја прошле године нису промениле околности, озбиљност претњи, ни званични стандарди безбедносних процена, сведочимо драстичном срозавању и обезвређивању процедура у високоризичним ситуацијама.
Протест у Земунској гимназији
Група професора Земунске гимназије у писму јавности одбила је да похађа обуку коју је МУП најавио, а тиче се запослених у установама предуниверзитетског и универзитетског васпитања и образовања, која би обухватила „мере контроле приступа, превентивни преглед простора установе, као и дефинисање безбедног места, по узору на позитивна искуства земаља које имају сличан проблем“.
„У вези са цитираном изјавом протестујемо и питамо се о каквом посебном плану и програму је реч, а да пре тога, према нашим сазнањима, запослени у просвети нису били део радне групе или тела које је донело овакав план.
Притом се питамо зашто 2500 полицијских службеника, ангажованих да обезбеђују све школе у Србији, на шта се у саопштењу скреће пажња, не заврши планирану обуку, а у циљу брзог реаговања од стране лица која су већ компетентна у области безбедности и заштите деце“, наводи се у писму, објавио је N1