Prvomajski proglas – flajer

 

Dragi članovi i članice Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, dragi prijatelji, srećan nam Prvi maj – Međunarodni praznik rada, naš praznik!

Ove godine, Prvi maj obeležavamo pod sloganom „Za demokratski i radnički restart“, na platou kod spomenika Dimitriju Tucoviću. Važna je simbolika u tome što se okupljamo kod spomenika čoveku koji je jedan od prvaka socijaldemokratije u Srbiji, borac za radnička prava, za pravdu i jednakost i koji je inspiracija svima koji žele da se bore za progresivne ideje.

Od svog osnivanja, Nezavisnosti nikada nije nedostajalo hrabrosti da iznese svoje stavove o tome kako treba da izgleda država u kojoj živimo i stvaramo i uvek smo umeli da prepoznamo prijatelje koji nas, u našoj sindikalnoj borbi, podržavaju. U novembru ćemo obeležiti 33 godine sindikalnog aktivizma, ponosni na ono što smo uradili u prošlosti i hrabro ulazeći u budućnost. A da bi ta budućnost bila onakva kakvoj težimo, mi se svakodnevno borimo za prava naših članova i članica, za njihove bolje uslove života i rada, jer sindikalna borba za radnike i radnice je borba za bolju Srbiju.

U strateškom dokumentu „Za demokratski i radnički restart“ koji smo usvojili, u novembru prošle godine, ukazali smo na sve slabosti koje postoje u našem društvu i hrabro predložili i zakonodavnoj i izvršnoj vlasti prioritete na kojima ćemo insistirati – od toga kako treba da izgleda novo radno zakonodavstvo, preko predloga za promenu poreske politike, funkcionisanja javnih preduzeća, zdravstva, školstva, medijske i kulturne politike, državne uprave, pravosuđa i javne bezbednosti do penzione politike.

Naši predlozi znače da ne bežimo od ključnih problema, već da smo spremni da doprinesemo njihovom rešavanju. Želimo da poručimo da imamo kapaciteta za kvalitetna rešenja i da nam je stalo da se do njih dođe. Demokratski, nezavisni sindikati nikada nisu bili prepreka razvoju društva, naprotiv, takvi sindikati su temelj demokratije i napretka.

Naša otvorenost za iskreni dijalog ne treba nikoga da zavara, jednako tako smo spremni i za sve ostale vidove sindikalne borbe, braneći pravo na štrajk i proteste. Zaštita svakog našeg člana i članice i njegovog, njenog prava na sindikalno organizovanje ostaje u vrhu naših prioriteta, uz borbu za bezbedno i zdravo radno mesto, kvalitetne kolektivne ugovore, odgovarajuće zarade, progresivno radno i socijalno zakonodavstvo i borbu protiv svih vidova diskriminacije i nasilja.

Imamo pravo da se pitamo i da ponudimo odgovore. Organizovanje, aktivizam i solidarnost će i nadalje biti odrednice Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“.

Hvala članovima i članicama na poverenju i lojalnosti – mi svom sindikatu verujemo!

Živeo Prvi maj, živela Nezavisnost!