Први дан овонедељног штрајка просветних радника у шабачкој ОШ ,,Јанко Веселиновић” протекао је у знаку непримерених, недопустивих и неприличних притисака на запослене од стране службеника МУП-а.

            Полицијски службеник, без јасног објашњења због чега му је потребна таква информација, инсистирао је да му се доставе сви подаци у вези са штрајком. Свесни својих, као и права службеника МУП-а, чланови Синдиката ,,Независност”, одупрли су се овом захтеву и затражили службену легитимацију и налог МУП-а Републике Србије. Након тога, полицијски службеник је напустио школу.

            Да ли је министру просвете и његовим сарадницима познато по чијем налогу у овој образовно-васпитној установи полиција тражи списак запослених који су у штрајку?

            У складу са законском регулативом, просветни радници преко својих централа репрезентативних синдиката о ступању у штрајк обавештавају Министарство просвете, науке и технолошког развоја и нису дужни да полицијским службеницима дају податке у вези са тим. Јасно је да је овде реч о испробаним методама застрашивања и својеврсном тихом притиску на штрајкаче, какве нико од запослених у просвети није дужан да трпи.

            За јавност је кључно питање коме су и због чега потребни ти подаци, с обзиром на чињеницу да немају никакве везе са безбедношћу.