Саопштење ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ

Саопштење ГСПРС ,,Независност“

након седнице Извршног одбора, одржане 27.08.2022.

 у Пољопривредној школи са домом ученика у Пожеги

 

Састанак представника репрезентативних синдиката просвете са министром Ружићем представља наставак имитације разговора социјалних партнера уочи обликовања буџета за наредну годину. Сматрамо да једнака секторска повећања само продубљују постојеће неоправдане разлике у платама запослених у јавним службама. Мантра о затеченом стању унутар јавног сектора наставља да гуши запослене у просветном систему, што се нарочито огледа у тужној истини да након одласка у пензију, просветни радници прелазе у категорију сиромашног становништва.

Неопходно је наставити преговоре на изради Посебног колективног уговора са посебним фокусом на повећање процента обрачуна минулог рада, што је већ издејствовано код полицијских службеника.

Из медија смо сазнали за одлуку о једнодневном штрајку УСПРС 1. септембра. ГСПРС ,,Независност“ доследно подржава све активности које могу унапредити положај запослених у просвети, али верујемо да је знатно ефикасније заједничко и јединствено деловање.

На предлог просветне гране, УГС ,,Независност“ организује округли сто под називом ,,Просвета на поправном испиту“. Намера нам је да из укрштаја различитих перспектива јасније сагледамо најзначајније проблеме и изазове у просветном систему и разоткријемо могућа решења на прагу нове школске године.

Надамо се да ћемо са министром просвете у новој Влади и колегама из других синдиката социјално партнерство неговати на одговоран и добронамеран начин. Ако се ово ипак не догоди, преостају нам да се заједно са осталим гранама УГС-а и другим просветним синдикатима боримо преосталим методама синдикалне борбе.

У Пожеги,                                                                                                                             ГСПРС ,,Независност“

27.08.2022.