Данас у 11.00 часова у Министарству државне управе и локалне самоуправе одржан је састанак коме су присуствовали председници гранских синдиката УГС НЕЗАВИСНОСТ: синдиката здравства и социјалне заштите, синдиката културе и медија и ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ. Поред председника гранских синдиката, састанку су присуствовали председник УГС НЕЗАВИСНОСТ, проф. др Зоран Стоиљковић, министар финансија, Синиша Мали и министар државне управе и локалне самоуправе, Бранко Ружић са сарадницима. Испред ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ састанку је присуствовао председник, Томислав Живановић.

            Након указивања на предности увођења новог система платних група и платних разреда од стране присутних министара, грански синдикати су указали на непринципијелност која постоји у овом систему. Примедбе присутних гранских синдиката, осим просвете, су се углавном односиле на нарушене односе и диспропорције унутар ресора.

            Примедбе које је испред ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ изнео председник  предочене су као неправичност по питању односа између јавних служби и непоштовања рада, нивоа образовања и заслуга у оквиру ресора просвете. Покушај да се докаже и покаже да је систем идеалан и да у њему ништа не треба мењати је неодржив и може се оправдати једино неспремношћу запослених који су радили на предлозима да изврше кориговање коефицијената и просветне раднике не пребаце из осме платне групе и разреда три у девету платну групу и први разред. Треба напоменути да је то повећање само 0,02 у коефицијентима.

            ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ остаје при свом ставу и захтеву да сви просветни радници са седмим степеном стручне спреме буду у деветој платној групи и разреду првом, јер је систем напредовања повољнији. Такође, указивање да би тако мали проценат повећања плата изражен у повећању коефицијената угрозио стабилност и монетарни систем Србије, као и да би допринео смањењу основице,  у сукобу је са здравим разумом и просветним радницима вређа интелект. Шта је суштина тако чврсте одбране неправде које су заступали представници ових министарстава, видећемо у догледној будућности. Запосленима у просвети треба да је јасно да је циљ да се спречи мотивисано напредовање у будућности, да се деценијска неправда и агонија продужи, а да се образовни систем додатно уруши.

            О проблемима везаним за нарушавање односа и диспропорцијама у оквиру ресора просвете биће разговора са министром просвете. Договорено је да се преговори ускоро наставе како са ресорним министром тако и са министрима државне и локалне управе и министром финансија.