Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, одржала је састанак са председницима репрезентативних синдиката у образовању (ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ, СОС, СРПС и Унија СПРС). Састанку је присуствовао и министар просвете, науке и технолошког развоја, Младен Шарчевић. Разговарало се о актуелним проблемима просвете: Закону о запосленима у јавним службама и материјалном положају запослених у просвети. Главна примедба ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ је могућност премештања запослених у оквиру јавних служби, као и проблем вредновања резултата рада запослених у просвети. Договорено је да  се поводом ових проблема обави још један састанак са представницима Министарства за државну управу и локалну самоуправу. Правила за вредновања рада запослених у просвети су, по мишљењу председнице Владе, проблем Министарства просвете, а ресорно министарство је у обавези да припреми одговарајући правилник у сарадњи са репрезентативним синдикатима.
Централна тема данашњег састанка била је материјални положај запослених у образовању. Сада је једино извесно да ће почетком следеће године престати да важи закон којим су умањене плате, као и да ће се плате свих запослених вратити на ниво који је био пре смањења. То у суштини није повећање, већ враћање на ниво који је био пре смањења и не доводи до повећања плата запослених у образовању. Извесно је да ће повећање плата у образовању бити асиметрично у односу на друге јавне службе, али није било речи о проценту. Тренутно, просечна плата у образовању је нижа за 16-17% у односу на просечну плату у Србији. Просечна плата у образовању је нижа за 10 – 30% од просечних плата свих директних и индиректних корисника буџета. Ако би повећање плате просветним радницима било асиметрично (као до сада) за 1-2%, за ово нивелисање потребно је 10-15 година. Изненађује нас овакав став Владе и ресорних министарстава који покушавају да и даље задрже постојеће стање.

Београд 24.08.2017. год.                                                                                                                                     ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ