Челници два репрезентативна синдиката оценили су после седнице Социјално-економског савета да нова минимална цена рада од 40.020 динара неће бити довољна ни за минималну потрошачку корпу, а на заједничкој јавној седници испред Палате Србија показали да се од “минималца” у Србији тренутно може купити највише хлеба, масти и алеве паприке.

Минимална цена рада од 40.020 динара која ће важити од 1. јануара није довољна за достојанствен живот, оценили су челни људи две репрезентативне синдикалне централе у уторак после седнице Социјално-економског савета.

Председница Уједињених гранских синдиката ”Независност” Чеданка Андрић оценила је да понуда Владе Србије о повећању минималне зараде од 14,3 одсто није безначајна у процентуалном смислу, али да није довољна. Андрић је нагласила да је минимална зарада постала пракса у великом броју компанија, а да минималац није довољан за достојанствен живот и да оба синдиката траже да се иде ка изједначењу минималца и потрошачке корпе.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић рекао је да ће минимална цена рада бити 40.020 динара, а за минималну потрошачку корпу према јучерашњим ценама потребно је 50.000 динара. Он је оценио да је понижавајуће то што је минимална потрошачка корпа већ данас скупља за 15.000 динара од актуелног минилаца који ће до краја године износити 35.000 динара.

Представник послодаваца у СЕС Милош Ненезић изразио је захвалност Влади и председнику Србије на разумевању према привреди и послодавцима који у Србији, како је казао, плаћају вишеструко нижу цену енергента од других у Европи.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је потрошачка корпа сада покривена минималном ценом рада у проценту од 81,2 одсто, а да се иде ка томе да буде покривена цела корпа. Мали је додао и да ће држава покушати да држи цене основних живорних намирница које чине потрошачку корпу.

Уједињени грански синдикати „Независност“ и Савез самосталних синдиката синдиката Србије захтевају да се минимална зарада коригује два пута годишње, и да се износ “минималца” који ће се исплаћивати до краја године бар приближи вредности потрошачке корпе.

Два репрезентатиивна синдиката представила су на заједничкој јавној седници испред Палате Србија тзв. минималну потрошачку корпу са намирницама у вредности 20.000 динара, док је, како су објаснили, преосталих 15.000 динара од минималне зараде, која у овој години износи 35.000 динара, намењено за плаћање других месечних рачуна.

Представници две синдикалне централе су указали на апсурд да је у месечној корпи за живот трочлане породице предвиђена једна конзерва сардине, килограм пиринча, по двеста грама џигерице и лимуна, 400 грама јунетине…, као и једна и по свеска за потребе школарца. Према речима синдикалаца, чак ни такве бесмислено скромне животне потребе трочлана породица у Србији данас не може да финансира актуелним “минималцем” који износи свега 35.000 динара.

Синдикати су свој заједнички скуп организовали истовремено док је у Палати Србије одржана седница Социјално-економског савета на којој су представници Владе, послодаваца и синдиката покушавали да се усагласе о новом износу минималне зараде.

Синдикални лидери су рекли новинарима да не очекују да ће се на седници СЕС-а догодити „чудо“ и да је сасвим извесно да ће минималац бити утврђен у износу од 40.020 динара, колико је још средином јула, дакле пре почетка преговора, најавио председник Србије Александар Вучић, а затим то прихватила Влада. Тај износ за синдикате није прихватљив јер је према њиховим рачуницама крајем августа минимална потрошачка корпа коштала 51.000 динара, док ће њена пројектована цена до краја године износити најмање 56.000 динара.

Представници Независности и СССС су истакли да им из Владе није одговорено на захтев да се због наглог скока инфлације о минималној заради ове године преговара два пута – за износ која би важио до краја ове године а касније и за минималац за 2023. годину. Сви говорници једнодушно су нагласили да власт више не може да игнорише оправдано незадовољство радника и да ће се за веће зараде борити свим средствима, што подразумева масовне уличне простесте и генерални штрајк.

Показујући на изложену потрошачку корпу потпредседник СССС Душко Вуковић је рекао да је у њој месо у мрвицама а да највише има хлеба.

„Навикавају нас да се у 21. веку хранимо хлебом са машћу и алевом паприком, да тиме одгајамо здраву децу и да радници буду продуктивни. Највиши државни функционери о Србији говоре као о економском тигру, тврде да имамо највећи економски раст у Европи а када је реч о преговорима за плате тигар се не помиње“, рекао је Вуковић, додавши да мора да се преговара и о платама у јавном сектору, уместо што их једностарно одређује држава.

Потпредседник УГС “Независност” Дејан Титовић истакао је да синдикат неће одустати од захтева да се минимална цена рада утврђује два пута годишње.

„Предлогом за минималну цену рада држава је максимално изашла послодавцу у сусрет с обзиром да је повећала неопорезив део који ће бити на све зараде“, навео је Титовић прогнозирајући да ће „бити великих проблема“, јер грађани нису спремили ни огрев за зиму а „једва су децу послали у школе“.

Члан преговарачког тима у својству представника УГС „Независност“ Зоран Ристић казао је да је минимална зарада одређена неколико месеци пре почетка трипартитних преговора у Социјално-економском савету. Он ја напоменуо да је у последњих десетак година само два пута износ најниже зараде утврђен консензусом, односно да је већ постало уобичајено да одлуку о минималцу доноси држава.

“Влада тврди да минималну зараду према око 300.000 запослених док је према нашим подацима тај број око пола милиона људи. Том броју треба додати и раднике код страних послодаваца којима је Влада омогућила да исплаћују минималне зараде увећане за максимално 20 процената. Дакле, овде је реч о борби за егзистенцију приближно милион грађана Србије”, нагласио је Ристић.

На скупу су прочитани упоредни подаци о минималној заради у европским земљама различитог нивоа развијености. Речено је да минималац у Црној Гори износи 450 евра, у Хрватској 627, Чешкој 639, Словенији 1.074, Француској 1.678, Белгији 1.800, Немачкој око 2.500 евра…