Фото ТАНЈУГ/Тања Валић

Политика
Чланови неколико синдиката образовања и здравства затражили су данас на протесту испред Владе Србије, да Нацрт закона о запосленима у јавним службама буде повучен јер сматрају да је дискриминаторан по све запослене у тим делатностима.
Протест је трајао око сат времена, а окупљени су носили транспаренте „солидарност је наша снага”, „не сме да прође”, „довели сте нас на дно”, „против терора власти”, „не мењајте лош закон још горим” и друге.
Испред улаза у зграду Владе био је постављен велики транспарент с натписом „јавна служба – јавно добро, одбранимо јавно добро”, што је био и мото данашњег протеста. ;
Више говорника је оценило да је предложени нацрт закона у сваком погледу дискриминаторан за запослене у образовању, науци, култури и социјалној заштити и најавило да неће одустати од протеста док њихови захтеви не буду испуњени.
Председница Уније синдиката просветних радника ;Јасна Јанковић је рекла да данашњи протест нема веза с неком политичком партијом, ни из опозиције ни из власти.
„Баш нас брига за њиихово политичко блато, нека се сами ваљају у њему, радници су овде, ово је раднички бунт”, рекла је она најавивши да сидникати неће одустати од протеста.
Најавила је стварање још ширег синдикалног фронта у борби за повлачење закона.
„Овај закон неће проћи, ми се са тим нећемо сложити”, рекала је она, док је председник Новог синдиката здравства Живорад Мркић навео да окупљени и данас бране и здравствене и раднике у образовању култури и науци.
Према његовим речима, док окупљени бране здравствене раднике, власт их тера да беже у иностранство.
Мркић је питао министра Бранка Ружића где су му биле социјалне идеје када је предлагао овакав закон, а министра здравља Златибора Лончара да ли чује да свакога дана лекари из Србије одлазе у Норвешку, Немачку, Дубаи…
Председник Гранског синдиката ;просветних радника Србије Независност Томислав Живановић је рекао да у предложеном нацрту закона не ваља „апсолутно ништа”.
„Следећи пут ћемо се овде окупити и нећемео или не смемо отићи док не решимо проблем”, рекао је Живановић.
Према подацима организатора на протесту је било око 4.500 људи, док је према незваничним полицијским проценама на скупу било нешто више од 2.000 особа.
Скуп је протекао без инцидената, а током трајања протеста био је делимично обустављен саобраћај на углу Кнеза Милоша и Немањине улице. ;
Протест су организовали Синдикат просветних радника Србије, Синдикат радника у просвети Србије, Унија синдиката просветних радника Србије, Нови синдикат здравства и Синдикат просветних радника Независност. (Бета)