Инцидент који се догодио у Текстилно-технолошкој пољопривредној школи “Деспот Ђурађ” је кап у чаши која се прелила, због чега смо одлучили да подигнемо глас, јер се са проблемом насиља свакодневно суочавамо, поручено је са конференције за медије представника Гранског синдиката просветних радника “Независност” Школске управе Пожаревац и окружног одбора Синдиката образовања Србије. Они за четвртак, 23. март, најављују протест који ће бити одржан на главном градском тргу у Смедереву у знак подршке професору математике Радосаву Пантићу који је суспендован с посла после инцидента са учеником због мобилног телефона.

О конкретном случају, како су објаснили, не желе да причају с обзиром на то да је поступак у току, али недвосмислено стају уз професора, указујући на то да је он у дужем временском периоду био изложен вербалном и дигиталном насиљу од стране истог ученика. Захтевају и да се поступак који се води, уз поштовање свих предвиђених процедура, што пре оконча.

-Активности надлежних тимова су покренуте и одговарајућа законска процедура је у току, али то нас не спречава, већ чак и обавезује, да колеги Радосаву Пантићу пружимо пуну материјалну и моралну подршку. Сматрамо да је колега само још једна жртва у низу, жртва оваквог образовног система, који се окренуо управо против оних који су носиоци образовања, против просветних радника. Овакав третман траје већ дуго, а у разлоге тог процеса сада нећемо да улазимо. Желимо да нагласимо да сутра свако од нас може да се нађе у истој или сличној ситуацији, и да свако од нас може бити Панта – наведено је, између осталог, у саопштењу синдиката “Независност” ТТПШ “Деспот Ђурађ”, које је пренела професорка српског језика и књижевности Александра Љубисављевић.

Од Министарства просвете и Владе Србије захтевају да се посвете решавању проблема у систему образовања, нарочито када је реч о насиљу над просветним радницима на радном месту. Подсећају да промене законских прописа и правилника најављених крајем прошле године још нису усвојене.

-Тражили су по хитном поступку да се изврше законске промене још у децембру месецу. Промена законске регулативе која је усвојена на нивоу радне групе још се није догодила. А већ је дошао и март. Као синдикат смо се, када је радна група размишљала о предлозима, залагали да се и над учеником који изврши насиље примени суспензија, дакле, да не долази у школу док траје процес, као и колеге, али то није усвојено, уз образложење да деца морау да иду у школу. Тражили смо ученик који има негативну оцену из владања, односно јединицу, не може да заврши разред. Усвојено је компромисно решење, односно да она улази у просек свих оцена од петог разреда. Тражили смо и пооштрену законску регулативу по питању финансијске одговорности родитеља уколико дете направи неки пропуст, и ту нешто мало променило. Али проблем је што ми, ево, до марта месеца, те промене немамо – истакла је Јасминка Марић, председница Гранског синдиката просветних радника “Независност” Школске управе Пожаревац.

Позивају и остале колеге, просветне раднике, из свих школа у Смедереву, али и родитеље и децу, да им се придруже у протесту 23. марта, који ће симболично почети у 5 до 12 на главном гардском тргу, како би заједно подигли глас против насиља над просветним радницима.
Ј.В.
текст и фото: Смедеревске новине