Уз подршку ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ, Синдикат “Независност” – Институт за нуклеарне науке “Винча” је организовао штрајк упозорења у ОЈ Центар за моторе и возила 160 Института за нуклеарне науке “Винча”, Института од националног значаја за Републику Србију 24.02.2023. с почетком у 13:30.

У штрајк су ступили запослени у Центру за моторе и возила незадовољни најављеним смањењем зарада, које су резултат нерешавања проблема на које су запослени указивали више од годину дана а које руководство није решило.

Одмах након што је штрајк упозорења најављен (23.02.2023.), Послодавац је позвао штрајкачки одбор на преговоре, у току којих је прихваћена већина захтева штрајкача. Запослени су, пре почетка штрајка упозорења, предали захтев у коме траже од Послодавца да достави предлог правно обавезујућег споразума са штрајкачима.

Штрајк је завршен кратком шетњом чланова Синдиката “Независност” по кругу Института, а запослени су изразили задовољство што је руководство Института напокон показало да има слуха за решавање проблема, и ако је остало нејасно из којих разлога се спроводи политика неједнаке примене Правилника о раду Института за нуклеарне науке “Винча”.