Новоформирана Влада Републике Србије нас игнорише поводом захтева за пријем, а у вези са претходно Протоколом, потписаним 12. октобра 2023. године.
Влада Републике Србије се Протоколом обавезала да ће у јасно дефинисаним временским роковима решити нагомилане проблеме у образовању у Србији.
Конкурси за запослене у образовању са непуном нормом, који већ дуже од деценију чекају на пријем у стални радни однос и даље нису одобрени од стране Комисије Владе, иако је документација достављена почетком ове године. Рок је био октобар 2023. године.
Смањење обима администрације није реализовано у потпуности, а ближи се крај школске године. Рок за ове измене је био март 2024. године.
Изједначавање почетне плате наставника са републичким просеком није започето и тренутно зарада наставника почетника у просвети је мања од републичког просека за око 10 %.
Влада Републике Србије се обавезала да ће активно у току 2024. радити на измени Уредбе о коефицијентима за обрачун и исплату плата у јавним службама. Измене нису ни започете
Предлог текста измена и допуна Кривичног законика није достављен, иако је договор на састанку са министром правде и просвете постигнут и о томе обавештена јавност.
Рокови за горе наведено или увелико трају или су прошли, па из тог разлога, а због нереаговања надлежних, у четвртак 30. маја у 12 сати одржаћемо конференцију за новинаре испред зграде Владе Републике Србије, где ћемо саопштити наредне кораке.

У Београду 28. маја 2024. године

Представници репрезентативних синдиката
Председник Уније СПРС, Добривоје Марјановић
Председница Синдиката образовања Србије, Валентина Илић
Председник ГСПРС Независност, Срђан Словић
Председник Синдиката радника у просвети Србије, Данило Глигорић