Odlivom-mozgova-izgubljeno-12-milijardi-evra

Srbija je zbog velikog odliva mozgova izgubila oko 12 milijardi evra, izjavio rektor Beogradskog univerziteta. Razvojem ekonomske situacije odlazak intelektualne elite će biti zaustavljen.

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević izjavio je da je Srbija izgubila oko 12 milijardi evra, uloženih u školovanje stotine hiljada ljudi koji su u poslednjih 20 godina otišli iz zemlje.

„Ne radi se o gubitku samo sredstava izdvojenih za školovanje, oni sada i porez na svoje zarade plaćaju drugoj državi i na taj način ne vraćaju ono što je u njih prethodno uloženo“, kazao je Kovačević je za današnje izdanje dnevnog lista „Pres“.

Rektor je ocenio da će odliv mozgova biti zaustavljen razvojem ekonomske situacije u Srbiji, otvaranjem novih radnih mesta i kvalfiikovanih poslova za koje su se školovali.

Govoreći i aktuelnim protestima studenata BU, Kovačević je kazao da akademci „traže pogrešne stvari“, jer umesto da se bore za kvalitet nastave i završetak reforme, „oni se bore za zahteve koji su socijalne i političke prirode i koje nisu u ingerencijama Univerziteta“.

Rektor je dodao i da se BU po svim pokazateljima nalazi na oko 500. mestu liste najboljih univerziteta na svetu.

 

(Beta)