Projekat-digitalne-skole-od-1-septembra

Модернизација наставе није неопходна само на факултетима већ и у средњим школама, јер мало који наставник данас успева да традиционалном наставом задржи пажњу ученика. Један од начина да се ђаци заинтересују за учење је што чешће коришћење рачунара у процесу учења. У томе ће од 1. септембра ученицима и наставницима помоћи пројекат Дигиталне школе “Дигиш”, коју је осмислио тим са Универзитета “Метрополитен”.Наиме, како млади већину времена проводе на интернету, идеја “Дигиша”је да обезбеди комуникацију између наставника и ученика на начин на који ученици умеју и воле да комуницирају, односно да се образовање приближи кроз интернет и рачунаре.

– Ова платформа је намењена свим средњошколцима, потпуно је бесплатна и преко ње ће они да комуницирају са својим професорима. Такође, омогућава размену материјала између наставника, праћење ученичких активности на предмету. Комуникацију треба преселити на рачунар, а то је идеја овог пројекта. У Србији већ има професора који су увидели да помоћу рачунара могу да заинтересују децу на учење и већ им осмишљавају тестове које на њима решавају – каже Матеја Опачић,асистент на Факултету информационих технологија, који је и осмислио овај пројекат.

Он је још додао да овај пројекат омогућава наставницима једноставно постављање материјала тестова, галерија и осталих елемената.

Пројекат дигиталне школе је националног карактера и већ су прикључене школе из Крагујевца, Ниша, Новог Сада, Ваљева и Београда. Сарадњу на овом пројекту најавили су Истраживачка станица Петница, Центар за таленте и друге институције за талентовану децу.

 

Б.Г.