Izmene zakona pred poslanicima

obradovic u skupstini

Izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koje su na dnevnom redu tekuće sednice skupštine, uređuju vaspitno-disciplinski postupak protiv učenika, zaštitu podataka o ličnosti i rad nastavnika preko norme, rekao je danas ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.

Obradović je rekao novinarima u parlamentu da je zakon u skupštinskoj proceduri po hitnom postupku kako bi mogao da bude usvojen do početka školske godine, 1. septembra.

 

„Imali smo i dogovor sa reprezentativnim sindikatima prosvete da izmene zakona dostavimo parlamentu do 31. avgusta, što smo učinili sada i time ispunjavamo deo tog dogovora“, kazao je Obradović.

Obradović je naveo da je izmenama zakona, u dogovoru sa Poverenikom za informacije od javnog značaja, utvrdjeno da će se u školama od dece i zaposlenih uzimati samo osnovni podaci koji su potrebni za sistem obrazovanja a ne i podaci koje bi mogli biti iskorišćeni za druge namene

Izmenama zakona biće utvrdjen maksimalan dozvoljen broj neopravdanih izostanaka i oni će biti osnov da se u disciplinskom postupku smanji ocena iz vladanja.

Obradović je rekao da su prethodne dve godine primene važećeg Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja pokazale da su određena rešenja neadekvatna i da su djaci zbog toga pošteđeni odgovornosti.

„Izmene će omogućiti da se na vreme pribegne odgovarajućim merama, da budu uključeni roditelji, nastavnici i škola, da svi znaju u svakom trenutku ako dete izostaje i zbog čega, kako bi se mogle primeniti neke mere, odnosno sankcija“, kazao je Obradović.

Odbor za prosvetu Skupštine Srbije na današnjoj sednici prihvatio je izmene zakona i predložio ga parlamentu na usvajanje.

BETA