РТС

ses

Минимална цена рада од јуна биће 102 динара, седам динара више него сада, договорили се представници Владе, синдиката и послодаваца. Ниједна страна није у потпуности задовољна. Коначна одлука требало би да буде донета следеће недеље, после чега ће Влада и званично саопштити нову цену рада.

Социјалним споразумом, који су данас усагласили представници синдиката, послодаваца и Владе Србије, предвиђено је да минимална цена рада износи 102 динара по радном сату, и то од јуна, рекао је председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић.

„Пронашли смо компромис. Будући да има више питања, природно је да су неки задовољни, а неки незадовољни“, рекао је Орбовић.

Према његовим речима, Социјални споразум ће створити бољи привредни амбијент, јер се држава обавезује да ће измиривати своје обавезе, што би био квалитативни помак у привреди и што ће бар мало повећати стандард.

Орбовић је објаснио да повећање минималне цене рада значи да ће око 1.200 динара више бити у џеповима запослених.

„То је далеко од задовољства, али неки помак је направљен. Задовољство ће бити кад за минималну зараду будете могли да купите минималну поторшачку корпу“, каже Орбовић.

Небојша Атанацковић из Уније послодаваца каже да ће се плате повећавати и за више од седам динара када се минимална цена помножи са коефицијентима за нека радна места која су више плаћена.

„Све заједно биће значајан ударац на привреду и послодавце“, рекао је Атанацковић и додао да је једина могућност да се до јуна то компензује повећањем неопорезивог дела плата.

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић каже да је једна од одредби споразума предвиђа могућност да Министарство финансија направи јасне и прецизне калкулације које ће утврдити да ли постоји шанса за повећање неопорезивог дела зараде.

Послодавци упозоравају да би повећање минималне цене рада могло да изазове отпуштања и инфлацију, у Влади тврде да то неће угрозити економску стабилност земље.

За четвртак је заказана седница Социјално-економског савета, на којој ће бити донета коначна одлука о усаглашеном тексту, а да ће после тога уследити потписивање.