Pribor i do 15.000 dinara

Za početak školske godine potrebno više od polovine prosečne plate

 

Za roditelje osnovaca koji idu u prvi, drugi i peti razdred, početak ove školske godine će u finansijskom smislu biti manje stresan, jer je Ministarstvo prosvete donelo odluku da dobiju besplatne udžbenike. Roditelji ostale dece i ovaj početak školske godine ce do preživeti stresno jer da bi spremili svog osnovca za prvo školsko zvono treba i do 15.000 dinara.

 

Roditelj Edita Vujinović, čiji sin ide u četvrti razred, početak školske godine doživljava kao veliki pritisak jer kako kaže njihovo domaćinstvo živi samo od jedne plate, a skoro cela odlazi na najosnovnije stvari koje su potrebne da bi se 1. septembra selo u školsku klupu.

 

– Nije tu reč samo o kupovini udžbenika, svesaka i pernice koju treba i napuniti. Radi se o tome da svakog prvog septembra mi naše osnovce moramo i da „obučemo“, tu su nove cipele, nove farmerice, duks. A ako se dete bavi sportom kao što je to slučaj sa našim sinom, to iziskuje dodatne izdatke. Naš sin Marko trenira karate. Mesečna članarina je samo jedan deo novca koji izdvajamo, a gde je kimono, gde su eventualna takmičenja. Mi sa jednom platom, veoma teško izmirujemo sve te obaveze, a ne želimo da naš sin bude izolovan, niti da mu sport i uopšte uživanje u sitnim čarima detinjstva bude uskraćeno kaže – Vujinovićeva.

 

Pošto je za početak školske godine potrebno i više od polovine prosečne plate u Srbiji, roditelji su kao mogućnost da uštede, a da opet ispune i želje svojoj deci, odlučili da ove godine školski pribor kupuju u velikim super marketima, gde ce zbog akcijskih sniženja, platiti manje ili na odloženo zahvaljujući čekovima i karticama.

 

Svetlana Lipar, u kući ima tri osnovca i kako kaže, ovo godine je bez mnogo razmišljanja svoje poverenje po pitanju kupovine školskog pribora ukazala jednom od najvećih super marketa.

 

-Za nas je svaka nova školska godina prava mala avantura, blizanci idu u treći razred, a najstarija ćerka Maja u sedmi. Udžbenike smo uspeli da kupimo na rate, a pribor na svu sreću na odloženo, inače ne znam kako bi se izborili sa ovim „izazovom“. Ove godine smo na žalost deci uskratili letovanje, a pod znakom je pitanja da li ce najstarija ćerka Ana, moći da nastavi sa privatnim časovima stranog jezika, jer zaista koštaju mnogo- kaže Svetlana.

 

Veliki super marketi su svojom ponudom izašli roditeljima u susret i ove školeke godine te se tako školski pribor moze naći po nižim cenama. Male sveske se mogu kupiti za 15 dinara, a velike za 32 u hipermarketu „Roda“. Apsolutni hit su i popunjene pernice koje se ovde mogu kupiti po ceni od 470 do 1.850 dinara, a trougao, lenjir i uglomer staju 146 dinara.

 

Među najbitnijim stavkama kada govorimo o školskoj opremi je svakako ranac. Psiholozi ukazuju da deca stalno imaju strah da će nešto propustiti ili zaboraviti i da je to jedan od glavni razlog zašto svoje rančeve pretrpavaju olovkama i knjigama. Čak po njima, veliki broj dece upravo zbog teškog ranca i ne voli da ide u školu. Oni savetuju da roditelji ne smeju da budu popustljivi prema deci, kada oni u prodavnici pokažu na neki od ranaca sa likovima iz omiljenog crataća, a da upravo taj ranac svojim neadekvatnim oblikom može dovesti u pitanje zdravlje deteta. Stručnjaci savetuju da je najadekvatniji ranac srednje veličine.

 

U prostorijama Idee, ranac sa deset svesaka košta 800 dinara, a ukoliko roditelji ipak ne mogu odololeti željama svojih najmlađih za rančeve sa nekim od crtanih junaka, među kojima su najpopularinji Bakugan i Spajdermen, treba da izdvoje čak i do 6.500 dinara.

 

Međutim, iako većina roditelja smatra da je polazak u školu velika investicija i da sa mesečnim primanjima ne mogu da zadovolje sve što bi njihov učenik želeo, ima i onih roditelja koji smatraju da za njihovo dete nista nije skupo. Dijana, majka sedmogodišnjeg Luke, isčejkuje „veliki“ dan i veoma je ponosna što njen dečak kreće u prvi razred.

 

-Meni je jako bitan taj dan, nisu cene ono sto je najvažnije. Mi našem Luki, želimo najbolje i pripritet nam je da on ima sve što mu za ovaj veliki početak treba – kaže Dijana, majka sedmogodišnjeg Luke.

DANAS