Prijemni.jpg

Завршни испити за упис у средње школе у Србији за школску 2012/2013. годину биће одржани 18. и 19. јуна, рекао министар просвете и науке Жарко Обрадовић. Конкурс за упис у средње школе и информатор биће у продаји од сутра.

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић рекао је да ће завршни испити за упис у средње школе у Србији за школску 2012/2013. годину бити одржани 18. и 19. јуна.

„Кад је реч о завршним испитима, тест из српског, односно, матерњег језика биће 18. јуна од 10 до 12 сати. Кад је реч о завршнемо тесту из математике, он ће бити дан касније, 19. јуна, од 10 до 12 сати“, рекао је Обрадовић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Према његовим речима, пријемни испити у музичким и балетским школама биће одржани 8, 9. и 10. јуна.

Конкурс за упис у средње школе и информатор за 2012/2013. годину биће од сутра у продаји.

„Конкурс за упис у средње школе и информатор за школску 2012/2013. годину појавиће се сутра у јавности. Конкурс је готов, биће доступан јавности, ученицима и наставницима“, рекао је министар.

Обрадовић је казао да ће 21. и 28. априла у основним школама у Србији бити одржани пробни завршни тестови, као што је то било и прошле године.

„Тест почиње у девет сати, а касније у току дана биће одржан и други. Полажу се пробни тестови из српског, односно матерњег језика и математике. Сви задаци ће бити непознати“, рекао је министар.

Према његовим речима, ове године ће око 78.000 ученика завршити основно образовање и сви ће изаћи на завршни испит.

„На завршном испиту ће структура задатака бити другачија него прошле године – 25 одсто задатака ће бити познато, из већ објављених збирки, 25 одсто ће бити са измењеним редоследом одговора, или измењеним бројевима, а 50 одсто биће непознато“, казао је Обрадовић.

Министар је рекао да ће редослед кандидата за полагање завршних испита бити утврђен кроз неколико критеријума: успех у претходном школовању, максимум 60 бодова, резултати са такмичења, као и резултати на завршним испитима (20 бодова је максимум за матерњи језик и 20 за математику).

Такође, ученици за упис у средњу школе попуњавају листу од 20 жеља, а обрасци, пријаве и листе налазе се у конкурсу, који ће од сутра бити у продаји.

РТС