BRANISLAVA GIGOVIĆ

– U Beogradu je juče protestovalo oko 20.000 nezadovoljnih radnika u prosveti, zdravstvu, policiji, pravosuđu i državnoj upravi zahtevajući poboljšanje ekonomskog i socijalnog položaja.

128776_1101-protest-foto-d-milenkovic_f

Najmasovniji protest sindikalaca u Beogradu

Predstavnici tri reprezentativna prosvetna sindikata, koji su protest i organizovali, predali su Ministarstvu prosvete protokol sa zahtevima o povećanju zarada, navodeći da će ako do ponedeljka on ne bude potpisan, odlučiti o daljem toku štrajka.

Oni su poručili predstavnicima vlasti da od zahteva neće odustati i pozvali su Žarka Obradovića, ministra prosvete i nauke, da konačno podnese ostavku. Štrajkači su ostavku zatražili parolama: „Lopove!“ „Dole Obradović!“ „Žare, Žare, vrati pare!“ „Žarko, šta ćeš ovde? Daj ostavku i pali!“, aludirajući na reklamu Univerziteta “Megatrend“ na kome je ministar i zaposlen. Ostavku resornog ministra zatražio je i Leonardo Erdelji, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, uz konstataciju da se Srbija konačno probudila.

Nezadovoljni svojim materijalnim i ekonomskim statusom, radnici iz javnog sektora u podne su se okupili na Trgu Nikole Pašića. Sat kasnije krenuli su do Predsedništva, Vlade i Ministarstva prosvete.

Ispred Predsedništva, predstavnici prosvetnih sindikata pročitali su pismo upućeno predsedniku Borisu Tadiću.

„ Gospodine predsedniče, izvinite što smetamo, došli smo da kažemo da se cela Srbija probudila i da vas pitamo kako vas niko nije obavestio o tome. Iako je proleće i sve cveta, u Srbiji javni sektor vene“, navodi se u pismu predsedniku.

Velikom mitingu je prisustvovao i Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije, koji je rekao da je policija sa svojim narodom i da će od sada svi sindikati javnih službi nastupati zajedno.