БЕОГРАД – Иако су уџбеници за београдске основце бесплатни за свих осам разреда, а у остатку Србије то важи за ђаке од првог до трећег разреда, родитељи нису поштеђени трошкова који прате почетак школске године. Уз традиционалну куповину ранаца, свезака или нове гардеробе, родитељи ће морати да одреше кесу и за радне свеске, вежбанке и уџбенике који не спадају у категорију бесплатних.

 

Цене књига који нису обухваћене пројектом бесплатних уџбеника разликују се од броја књига у комплету и од разреда. Просечна цена уџбеника креће се између 450 и 550 динара, а уџбенички комплети коштају од 4.000 до 9.000 динара.

– Предметни наставници су већ првих дана школске године родитеље обавестили које ће се радне свеске куповати у њиховој школи. Отприлике, цена комплета радних свезака по једном разреду износи између две и пет хиљаде динара – каже Јелена Ивановић из Завода за уџбенике и наставна средства.

Примера ради, за ученика четвртог разреда треба додатно издвојити најмање 2.000 динара. Радне свеске из математике коштају 400 динара, радна свеска из природе и друштва стаје 570 динара, док је уџбеник из енглеског језика, који не спада у категорију бесплатних, 520, а радна свеска из истог предмета кошта 450 динара.

Збирка задатака из математике за осмаке кошта 470 динара, радна свеска из географије 560 динара, радна свеска из биологије је 515 динара, док из физике кошта 530 динара. Осим радне свеске из физике, за осми разред предвиђена је и вежбанка која кошта 760 динара. Уџбеник из енглеског за завршни разред основне школе кошта 600 динара, а радна свеска стаје 200 динара. Све заједно око 4.500 динара.

Одлука Министарства просвете о бесплатним уџбеницима не подразумева књиге за страни језик. Драгана Томић, чији је син управо пошао у пети разред једне основне школе у Београду, каже да јој није јасно због чега уџбеници из страног језика нису бесплатни и зашто се у Србији стално пропагира бесплатно школство када од њега нема ни трага.

– Могу да разумем да радне свеске нису бесплатне ако је већ предвиђено да се у њима уписују одговори, али зашто се наплаћују уџбеници из енглеског и других страних језика. Живела сам неко време на Кипру и тамо је школовање бесплатно у правом смислу те речи. Ученици у тој земљи добијају све од књига, преко прибора и школских торби. Наравно, нико им не тражи да уџбенике на крају године враћају – каже Томићева.

Представник Удружења родитеља ученика основних и средњих школа Лазар Бошковић саму идеју бесплатних уџбеника сматра добром, али се пита због чега и радне свеске нису у истој категорији као и уџбеници из страног језика.

– Због чега само из српског језика дете треба да има пет радних свезака као и из математике, као да није довољна по једна радна свеска. Те радне свеске уопште нису јефтине када се све сабере, а наставници их траже. Родитељи су такође дужни да потпишу да ће књиге у јуну вратити неоштећене, а нико нам није објаснио шта то тачно значи и шта они сматрају под оштећеним уџбеником. Много је недоумица, а нас родитеље ови бесплатни уџбеници ипак скупо коштају – каже Бошковић.

За пети разред 5.200 динара

Радна свеска из српског језика 496 динара

Збирка задатака из математике 605 динара

Историјска читанка са радном свеском 414 динара

Историјски атлас за стари век 450 динара

Радна свеска са немим картама из географије 560 динара

Географска читанка 630 динара

Радна свеска за биологију470 динара

Хербар за ученике од петог до осмог разреда600 динара

Радна свеска за техничко и информатичко образовање 460 динара Збирка материјала за техничко 460 динара

 

С. Миловановић