Poslednje tri godine, kako zbog ekonomske krize tako i boljih uslova u studentskim menzama, sve je više akademaca koji između pekara, restorana brze hrane i domaće kuhinje u menzama, biraju poslednje.

Pomoćnik direktora za ishranu u Studentskom centru Srđan Janković je rekao za MONDO da se u 14 menzi u Beogradu dnevno hrani od 15.000 do 20.000 studenata i da je poslednjih godina zabeležen konstantan rast.

Pravo da se hrane u menzama imaju svi studenti.

Ipak, mladići i devojke koji se školuju o trošku države ostaju privilegovani jer obroke plaćaju duplo jeftinije od onih koji sami plaćaju studije.

Akademci se dovijaju tako što pozajmljuju ili kupuju kartice kolega koji su na budžetu, ali se ne hrane u menzi.

U studentskom centru kažu da kartice, koje se koriste i za plaćanje smeštaja u studentskim domovima, ne mogu da se prodaju i pozajmljuju jer su čipovane. Međutim, student tvrde da to ne predstavlja problem i da se one i dalje „valjaju“.

Jelena Lazić, studentkinja Filozofskg fakulteta, koju smo zatekli u menzi na Obilićevom vencu, popularno nazvanoj „Tri kostura“ potvrdila je za MONDO da se kartice prodaju za 50 do 100 evra.

„Prilikom kupovine obroka na računaru izađe slika pravog vlasnika karte, ali zaposleni u kantini gotovo nikada ne prave problem“, rekla nam je Jelena.

 

U redu i po sat vremena

U redu i po sat vremena

Ilustracija(Guliver/Getty Images)

 

Da je ovo najjeftiniji način ishrane za studente iz unutrašnjosti, ali i nekoliko hiljada beogradskih akademaca, svedoče veliki redovi u menzama gde se čeka i po sat vremena.

Najveća gužva je, kažu, u menzi Kralj Alaksandar I, poznatijem kao Lola.

„Uf, tamo je super hrana…ali su redovi neviđeni. Sjate se svi sa arhitekture, elektrotehničkog, pravnog… Ipak, vredi čekati, jer je hrana zaista ukusna“, rekao je za MONDO Marko Đurašković, student Ekonomskog fakulteta i dodao:

„Ma, gde možete jesti za te pare. Dosta mi je i pekara i restorana brze hrane.“

Osim ove menze student rado odlaze i u restoran u Studentskom gradu i domu Rifat Budžević, jer , kako su nam rekli, tamo je mnogo veći izbor hrane.

„To je zbog stranaca..zbog toga ima više vrsta mesa i variva koje nam se servira za ručak“, kaže student koga smo zatekli ispred menze „3K.“

Pomoćnik direktora za ishranu u Studentskom centru Srđan Janković rekao nam da je studentske priče o lošijoj hrani u pojedinim menzama nisu opravdane jer je meni za sve studentske restorane isti.

„Ma, to su studentske priče…Nema razloga da hrana u jednom restoranu bude manje ukusna nego u drugom. Odgovorno tvrdim da se studentska populacija najbolje hrani“, istakao je Janković.

Akademci posebno zameraju što je hrana u menzama masna, a neki, pak, tvrde da je to tako kako bi duže ostali siti.

„Ajde što je hrana ponekad neslana ili previše ljuta….to svakoj kuvarici može da se desi, ali svako jelo je prilično masno. Ovde, u „Tri kostura“ je najlošija hrana“, požalila nam se studentkinja Pravnog fakulteta Jelena Dragojlović.

Ipak, studenti menzu, najčešće, biraju zavisno od dela grada gde žive ili gde im je fakultet.

Studentkinja Ekonomskog fakulteta Milica Dražić rekla nam je da već tri godine dolazi u menzu „Tri kostura“ jer je blizu fakulteta, a ne stiže da ode kući da ruča, jer su pauze između predavajna kratke.

 

Bečka i pomfrit omiljeni već deceniju

Bečka i pomfrit omiljeni već deceniju

I pored toga što hrana nije uvek baš po ukusu svih studenata,omiljeno jelo isto je već čitavu deceniju.

Kako nam je rečeno u Studentskom centru, a što je za MONDO potvrdio i upravnik menze „Tri kostura“ Dragan Dragojlović, akademci godinama unazad najradije jedu bečku šniclu i pomfrit.

„Iako im je naraspolaganju nekoliko jela za ručak, oni će uvek izabrati bečku i pomfrit. Sad je postao popularan i pohovani kačkavalj..mogli bi da ga jedu svaki dan“, kaže Dragojlović.

Osim ovog studentima omiljenog jela, za 55 dinara, koliko staje ručak budžetske, odnosno 180 dinara koliko moraju da izdvoje samofinasirajući student,svakoga dana može se birati između nekoliko vrsta variva i mesa, čorbi.

Za doručak, koji košta 31 dinar, odnosno 100 dinara, studentima se, između ostalog, nudi puter ili margarin i marmelada, šunka, sir, prženice, kornfleks, viršle, burek, pašteta.

Večera je slična ručku, pa možete pojesti pileće pečenje i pomfrit, riblje pljeskavice, bećar paprikaš, rusku salatu i viršle, girice, juneću šniclu u saftu, a staje samo 46 dinara za budžetske studente i 150 zone koji studiraju o svom trošku.

Za one studente koji se pridržavaju posta, posebno se vodi računa da se na meniju nađu i jela bez masti, ali i ona na vodi.

Možda hrana u studentskim menzama ne zadovoljava svačiji ukus, ali ono što je sigurno jeste da je ispravna i da se poštuje hasap princip, jer republička, gradska , kao i inspekcija Studentskog centra redovno kontrolišu sve što se servira.

 

(Jelena Stokić / MONDO)