Представници просветних синдиката указали су данас да још 6.000 просветних радника у 34 места у Србији није добило јубиларне награде за 2009. и 2010. годину.

Председник Уније синдиката просветних радника Србије Драган Матијевић казао је да се припремају и тужбе против државе, како би запослени добили оно сто им по закону следује.

„Држава ће морати да плати судске трошкове, то ће је коштати дупло више од самих јубиларних награда“, указао је Матијевић на конференцији за новинаре.

Он је навео да су кривци за још неисплаћене јубиларне награде „локални моћници“ који не желе да из општинских и градских буџета издвоје средства, иако је то њихова обавеза.

Матијевић је казао да су јубиларне награде за 2011. годину углавном исплаћене, пошто су за то била намењена директна буџетска средства.

Председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић указао је да су плате просветних радника за четири године реално мање за 20 одсто. Просечна плата просветних радника сада износи нешто више од 39.000 динара, што је, како тврде синдикалци, испод републичког просека.

Председник Гранског синдиката просветних радника „Независност“ Томислав Живановић указао је да је Србија са око четири одсто улагања бруто друштвеног производа за образовање на дну лествице европских земаља, а на зачељу је и према висини плата запослених.

Због свих наведених проблема представници синдиката тврде да актуелно Министарство просвете „не заслужује прелазну оцену, али ће им, како наводе, ипак, дати двојку, како не би морали да ‘понављају’ и остану на власти још четири године“.

РТВ