ОШ Бранко Радичевић Смедерево РТС

Од 1.796 школа у Србији у понедељак због снега неће радити 64 школе, а због прокишњавања само три школе биће затворене, рекао начелник Просветне инспекције Велимир Тмушић. Да би настава могла да почне у многим школама у току је велико спремање.

Начелник Просветне инспекције Велимир Тмушић рекао је да ће у понедељак због снега врата 67 школа остати затворена.

Према његовим речима, све школе у Београду ће у понедељак радити.

„У Србији 176 школа прокишњава, од тога 20 у Београду, али само две школе у Смедереву и једна у Пожаревцу у понедељак неће радити. Али због снега, необезбеђених приступа школама или лошег грејања, у понедељак неће радити 64 школе, претежно у планинским пределима“, рекао је Тмушић.

То су школе са малим бројем ђака, а, како додаје, најугроженије су школе у Сјеници, Тутину, Горњем Милановцу, Бољевцу, Чачку и Ивањици. Школама је наложено да појачају дежурства да се не би догодило да се ученици и запослени повреде због леда, истакао је Тмушић.

Тмушић је рекао да школе које у понедељак неће радити обавезне су да, преко локалних самоуправа, о томе обавесте родитеље и ђаке.

„Локалне самоуправе ће донети одговрајуће одлуке да ли ће продужити распуст за један, два дана јер је то по закону. Обавестиће преко локалних медија децу и запослене да ли да долазе у школе или не. Уосталом они живе на том подручју и сами виде какав је проблем“ рекао је помоћник министра просвете и науке Зоран Костић.

Према његовим речима, у читавој Србији, настава ће нормално почети и једноставно нема проблема.

Велико спремање

Да би настава могла да почне од понедељка, у многим школама у току је велико спремање.

Директор ОШ „Бранко Радичевић“ из Смедерева Милош Милосављевић рекао је да сваког дана организују доборвољне групе настравника, радника, чак и бивших ученика школе да би уклонили снег. Према његовим речима, скинули су око 40 одсто снега који је био критичан.

И у Прокупљу су наставници сами прионули на посао.

„Ми гледамо ону лепшу страну, мало активности на снегу. То што је на крову, ми нисмо криви, али то смо претворили у игру и разоноду“, рекао је професор српског језика, ОШ „Милић Ракић Мирко“ из Прокупља Драгомир Ракочевић.

С друге стране, неке школе су одлучиле да чекају помоћ, па су улази и дворишта и даље под снегом.

Домар ОШ „Сутјеска“ из Земуна Миливоје Пауновић рекао је да са великог крова није скидао снег јер је веома ризично и тешко је прићи самој ивици крова без адекватне опреме и стручног особља.

„Надам се да ћемо добити помоћ од града или општине да специјализовне екипе скину то што угрожава школу“, рекао је Пауновић.

У школи „Свети Сава“ у Пожаревцу од петнаест учионица девет прокишњава. Ипак нашли су решење.

Директор ОШ „Свети Сава“ из Пожаревца Маргарета Секуловић рекла је да ће од понедељка да реализују наставу у школским зградама које нису оштећене и у учионицама које су безбедне за одржавање наставе.

Где нема помоћне зграде, у помоћ ће притећи друге школе. Тако ће у Мајданпеку средњошколци чије учионице нису спремне и саниране – сести у клупе основаца, како не би губили часове.

А када се све нормализује – почеће надокнада часова. Свака школа ће о томе благовремено обавестити и децу и родитеље.

Министар просвете Жарко Обрадовић сутра ће на седници Штаба за ванредне ситуације изнети све податке о школама које у понедељак неће радити и о евентуалним променама плана рада школа.