JAGODINA – Jagodinski đaci prvaci dobili su od Skupštine grada Jagodine po 8.000 dinara za polazak u školu.

 

U prvi razred osnovne škole ove godine u Jagodini je upisano 710 đaka u deset gradskih i seoskih osnovnih škola, a gradska vlast obezbedila je za socijalno ugrožene porodice koje imaju školarce i 800 rančeva sa kompletnim školskim priborom.

 

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma rekao je na prijemu za đake prvake, njihove roditelje i nastavnike, da će učenici prvih razreda krajem godine ići o trošku grada na Kopaonik.

„Đaci koji putuju iz sela u škole u gradu ne plaćaju autobuski prevoz, a posle završetka osnovne i srednje škole za učenike se organizuje odlazak na more“, rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, sve bebe rođene od juna do kraja decembra 2012. godine dobiće od Skupštine grada po 1.200 evra, umesto kao do sada 200 evra, a nezaposlene trudnice i porodilje nastaviće da dobijaju godinu dana po 12.000 dinara mesečno.

„Sve to se radi u cilju borbe protiv bele kuge“, istakao je Marković i dodao da će Jagodina pobediti belu kugu programom koji sprovode gradske vlasti.

On je još apelovao na roditelje da povećaju natalitet, kako je objasnio, između ostalog i da prosvetni radnici ne bi ostali bez posla kao što je to slučaj u nekim sredinama u Srbiji gde ima manje dece.

„Ne samo da nećemo dozvoliti da prosvetni radnici ostanu bez posla, već se ne može desiti da neko zaposlen u ovom gradu ostane bez posla, a da zapošljavamo nove radnike“, rekao je Marković.

On je dodao da je Skupština grada Jagodina adaptirala sve škole na svojoj teritoriji, a u toku je izgradnja tri nove školske zgrade – Elektrotehničko-građevinske škole „Nikola Tesla“ i osnovnih škola u selima Ribare i Dragocvet.

U zabavnom delu programa za prvake u jagodinskoj Hali sportova učestvovao je mađioničar Igor Trifunov iz Beograda koji je svojim trikovima oduševio svu decu.

Autor:

Agencija BETA