6843

Tanjug
Sindikati u oblasti obrazovanja i Ministarstvo prosvete mogli bi u najskorije vreme, uz pomoć Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, da postignu dogovor povodom zahteva prosvetnih radnika i aktuelnog štrajka u školama. Premijer Cvetković i ministri prosvete i finansija razgovaraće sutra u Vladi Srbije sa predstavnicima sindikata u oblasti obrazovanja o zahtevima za poboljšanje materijalnog položaja prosvetnih radnika.

Kako je Tanjugu rekao miritelj u postupku Živko Kulić, strane u sporu, Ministarstvo provete i sindikati, prihvatili su na današnjem prvom ročištu za mirenje da se uz posredovanje Agencije reši spor i da se što pre nađe rešenje.

Kulić je naveo da će postupak u Agenciji biti nastavljen sutra i precizirao da strane pokušavaju da nađu kompromisno rešenje između traženih oko sedam milijardi dinara i četiri milijarde dinara koje je ponudila vlada, odnosno ministarka finansija Diana Dragutinović.

On smatra da je ovo „istorijski ternutak za Srbiju“, jer se prvi put događa da se vodi postupak mirnog rešavanja spora nastalog na nivou jedne delatnosti, grane.

„To je civilizacijsko dostignuće, koje ubuduće treba da postane praksa“, rekao je Kulić i preporučio i drugim stranama u sporu da se obrate Agenciji, pre nego što pribegnu drugim vidovima ostvarivanja svojih prava.

Ročištu su prisustvovali predstavnici vlade, nadležnih ministrstava, sindikata, pa ukoliko bude postignut dogovor sve ostalo je samo stvar tehničke prirode, rekao je Kulić i naveo da se tom slučaju strane zaključuju obavezujući sporazum.

Većina škola u Srbiji štrajkuje već nekoliko dana, jer prosvetni radnici traže povećanje plate za jednu četvrtinu i isplatu zaostalih jubilarnih nagrada i otpremnina.

Sutra sastanak premijera, ministara i sindikata prosvete

Premijer Mirko Cvetković i ministri prosvete i finansija, Žarko Obradović i Diana Dragutinović, razgovaraće sutra u Vladi Srbije sa predstavnicima sindikata u oblasti obrazovanja o zahtevima za poboljšanje materijalnog položaja prosvetnih radnika.

Vlada Srbije će na sutrašnjoj sednici razmotriti informaciju o aktuelnom štajku prosvetnih radnika, potvrđeno je Tanjugu u vladi.

U nekom od protesta, generalnom ili zakonskom štrajku, su škole članice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i sindikata „Nezavisnost“ i Sindikata obrazovanja Srbije.

Prema podacima Ministarstva prosvete trenutno 1.324 škole (75 odsto) rade u punom ili sa skraćenim radnim vremenom, dok je u 457 njih organizovana potpuna obustava nastave.

Prema podacima Sindikata obrazovanja Srbije, od 747 škola, članica tog sindikata, skraćeni časovi od 30 minuta održavaju se u 632 škole.

Sindikati traže povećanje plata za jednu četvrtinu, isplatu zaostalih jubilarnih nagrada i otpremnina.