Studentski grad (Foto: beograd.rs)

Beograd — Apsolventi od jeseni gube pravo na mesto u studentskim domovima. Novi Zakon o visokom obrazovanju i Bolonjska deklaracija ne prepoznaju status apsolventa.Apsolventi se ne školuju na budžetu i samim tim nemaju pravo na konkurs.Prošlogodišnji apsolventi poslednja su generacija koja je imala mogućnost da konkuriše za mesto u domu Među studentima koji nisu iz Beograda, a studiraju u prestonici, ima na hiljade njih koji dok ne diplomiraju žive u nekom od studentskih domova.

Jelena Petrović, apsolventkinja Fakulteta političkih nauka, već četiri godine, otkako je iz Ćuprije došla u Beograd na osnovne studije, živi u studentskim domovima.

Kako kaže, sada će morati da sa drugaricama iznajmi stan. Ipak, biće joj teško zbog finansija, jer sama ne zarađuje, pa će joj roditelji pomagati koliko mogu.

„Sobu sam u domu plaćala 1.060 dinara mesečno, a stan će sigurno biti i deset puta skuplji“, kaže Jelena, koja je u roku davala ispite na fakultetu, a ostala su joj još samo četiri do diplome.

Novi zakon ne prepoznaje kategoriju apsolventa, odnosno studente koji su na takozvanoj produženoj školskoj godini.

„Po bolonjskom sistemu podrazumeva se da studenti polažu ispit za ispitom i daju godinu za godinom u roku i da im ne ostaje ništa za polaganje nakon što odslušaju predavanja. Studenti na svim godinama se svake jeseni rangiraju, a to da li će dobiti smeštaj u nekoj od ustanova zavisi od bodova i od toga da li su na teretu budžeta“, objašnjava Miroslav Sarić, šef službe smeštaja u Studentskom centru Beograda.

Prema rečima Zorana Trninića, pomoćnika ministra prosvete i nauke, apsolventi nemaju pravo da konkurišu za mesto jer njihov status uopšte ne postoji prema novom zakonu.

B/92