TANJUG

7068

Produžetak školske godine i radne subote

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je danas da će časovi propušteni tokom potpune obustave rada u školama biti nadoknađeni produženjem školske godine, uvođenjem radnih subota i, izuzetno, sažimanjem gradiva.

„Ministarstvo smatra da se časovi u školama koje su imale potpunu obustavu rada mogu nadoknaditi produženjem jedne radne nedelje, što znači pet radnih dana“, rekao je Obradović Tanjugu.

Oni koji su štrajkovali duže od pet radnih dana, nadoknađivaće izgubljenu nastavu i tokom četiri radne subote, a u izuzetnim slučajevima biće i sažimanja gradiva, objasnio je ministar.

On je ukazao da će školama, koje su štrajkovale od jedan do 11 radnih dana, sutra biti prosleđena rešenja o nadoknadi gradiva.

Obradović i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma pozvali su danas u Jagodini prosvetne radnike koji štrajkuju da prekinu štrajk i naveli da su sindikatima prosvetnih radnika „ispunjena 4,5 od pet zahteva“.

„Svako može i ima pravo da se bori za svoje ciljeve, ali prekidati nastavu je jedna vrsta teškog kažnjavanja dece“, ocenili su Obradović i Marković na konferenciji za novinare.

„Molim sve prosvetne radnike da prekinu štrajak, da se vrate svom osnovnom poslu, obrazovanju dece. Mi u Vladi znamo da se plate male, ali mogu biti veće jedino ako nam bude zdrava ekonomija, a dotad moramo deliti sudbinu situacije u kojoj se nalazimo“, rekao je Obradović, koji je u Jagodini boravio radi potpisivanja protokola o završetku gradnje Elektrotehničke građevinske škole.

On je dodao da se prosvetni radnici moraju vratiti svojim obavezama, razumeti ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi Srbija, „jer da ima novaca dobili bi ga svi“.