VEČERNJE VOVOSTI  dru-obradovic_310x186

UČINIĆEMO sve da aktuelni štrajk na bilo koji način ne dovede u pitanje kvalitet nastave u srednjim i osnovnim školama – izjavio je u petak za ”Novosti” ministar prosvete Žarko Obradović.

– Kad dobijemo konkretne predloge videćemo kako ćemo propušteno da nadoknadimo, a da đaci ne budu u gubitku. U ovom trenutku ne mogu da kažem da li ćemo izgubljene časove da nadoknađujemo uvođenjem radnih subota ili sažimanjem gradiva. Jer, teško je da se ad hok daje univerzalno rešenje. Ali, siguran sam da se kvalitet znanja neće dovesti u pitanje, ma koju opciju da izaberemo.

Obradović se posle prve runde pregovora sa sindikatima nada pozitivnom ishodu i uspostavljanju nastave u punom kapacitetu u svim školama.

– Siguran sam da ćemo da pronađemo zajedničko rešenje. Želja Vlade da unapredi materijalni položaj profesora i nastavnika je nesporna, ali moramo da pronađemo model koje neće narušiti ekonomski sistem države. I upravo je to najteži zadatak.

 

NOVI ZAHTEVI SINDIKATA VLADI

NIJEDNA škola u Srbiji od ponedeljka neće biti u generalnom štrajku, već će one koje su i dalje u protestu držati časove skraćene na pola sata. Poslednji su odluku o vraćanju u učionice doneli članovi Unije sindikata prosvetnih radnika, pa je u petak broj škola koje ne rade smanjen na svega 19. Uobičajeno je u petak radilo 1.013 škola, a 762 su držale skraćene časove.

Tri sindikata i dalje ne odustaju od štrajka, ali su izmenili svoje zahteve i novu platformu za pregovore u petak predali Vladi, ministrima finansija i prosvete. (I. M.)