МАЧВАНСКА МИТРОВИЦА -Основна школа „Добросав Радосављевић Народ“ у мачванској Митровици опасна је за боравак деце. Школа је направљена од азбестних плоча којима је одавно истекао рок, каже за Радио-телевизију Војводине директор школе Слађан Папић. Више пута су до сада покретали су питање изградње новог објекта, али безуспешно.

…Основна школа у мачванској Митровици саграђена је 1963. године као привремени монтажни објекат. Међутим, и данас се користи иако је боравак у њој опасан. Рок трајања школе је истекао а ђацима је неопходан нови објекат каже директор Слађан Папић.

Градњом нове школе ученици би добили и кабинете, пошто у постојећој постоји само један за информатику, наглашава директор.

Министарство просвете и науке прошле године добило је 50 милиона евра за унапређење образовања у Србији.

Према речима министра просвете Жарка Обрадовића за адаптирање и проширење школа до сада је употребљено 23 милиона евра, остало је још око 27 милиона који треба да се распореде по школама.

Сличан проблем попут школе у Митровици пре неколико година имала је и школа у Темерину, каже Петар Виђикант начелник школске управе Нови Сад, јер се приликом изградње користио материјал од азбестних влакана опасан по здравље. Он је додао да је за финансирање реконструкција школа одговорна локална самоуправа.

„У Новом Саду би следеће године требало да се почне са изградњом нове школе на Клиси од новца из ЕУ, сходно томе сигуран сам да ће бити грађена по највишим еколошким стандардима“, каже Виђикант.

Хоће ли и школа у Мачванској Митровици потписати неки уговор и добити део европских пара остаје да видимо. Шансу могу добити већ у септембру, јер ће према речима министра Обрадовића тада бити расподељен и преостали новац.

РТВ