Blokada Škole u znak protesta

Ogorčeni – Roditelji učenika O.Š. „Vera Blagojević“ zbog napada azilanta na dete traže da se hitno reši problem imigranata

Visok tamnoputi čovek, obučen u crnu majicu, ponudio joj je „koka-kolu“. Kada je odbila, udario je i pobegao … Dijana Jovanović, majka devojčice

Revoltirani zbog prekjučerašnjeg napada jednog stranog državljanina na sedmogodišnju devojčicu roditelji učenika Osnovne škole „Vera Blagojević“ u Banji Koviljači juče su blokirali školsku zgradu!

Oni zahtevaju da država hitno reši problem povećanog priliva ilegalnih imigranata u to mesto. Član Saveta roditelja Goran Lukić rekao je da su na taj simboličan način želeli da upozore državu na potrebu hitnog rešavanja problema imigranata u Banji Koviljači. Oko 200 roditelja ostalo je juče za vreme prvog časa popodnevne smene u holu škole.

Dete pod stresom

Povod novog nezadovoljstva građana je napad stranog državljanina na učenicu ove škole. Majka devojčice Dijana Jovanović rekla je juče pred okupljenim roditeljima da dete zbog pretrpljenog šoka nije moglo da dođe na nastavu i apelovala na njih da ne dozvole da se nešto slično desi njihovoj deci.

Ljajić: Cilj je zatvaranje Centra za azil

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić istakao je na sastanku sa žiteljima Banje Koviljače da je dugoročni cilj da se u potpunosti zatvori Centar za azil jer ugrožava turističke potencijale ovog mesta. On je rekao da je Vlada Srbije odredila lokaciju novog centra i da su u toku tehničke pripreme oko toga.

– Celu noć moju devojčicu boli glava i nije spavala! Ona je pod velikim stresom. Noćas mi viče: „Mama, nemoj više nikada da mi obučeš crnu jaknu.“ To je njen strah od čoveka koji ju je sinoć napao. Ona ima samo sedam godina. To je strašno – poručila je vidno potresena Dijana Jovanović.

Ona je ispričala za Press da je devojčicu u ponedeljak oko 17 časova jedan čovek crne puti udario pesnicom iznad levog oka dok se vraćala kući.

– Ona je meni i policiji ispričala da je iz susedne mračne uličice izašao visok, tamnoputi čovek, obučen u crnu majicu sa tigrom, sa jako belim zubima i ponudio joj „koka-kolu“. Kada je odbila, on je nešto rekao na njoj nerazumljivom jeziku i udario ju je pesnicom u glavu, iznad levog oka. Tada je vrisnula, a on je pobegao. Odmah smo sve prijavili policiji, a dete odveli lekaru koji je konstatovao da ima oteklinu na tom mestu – ispričala je majka devojčice koja je tim povodom dala izjavu policiji.

Sve više azilanata

U ponedeljak uveče je u centru mesta, zbog napada na učenicu, na jedan sat bio blokiran i magistralni put Loznica – Mali Zvornik. U Policijskoj upravi Šabac potvrđeno je da je slučaj prijavljen i da je postupak u toku.

Školsko dvorište … Okupljeni roditelji pre nego što su ušli u hol

Početkom novembra roditelji u Banji Koviljači nisu puštali decu u školu tvrdeći da im je ugrožena bezbednost zbog sve većeg broja imigranata. Bojkot je završen nakon sedam dana kada je Vlada Srbije osnovala komisiju za rešenje problema velikog broja imigranata u Banji Koviljači. Prema podacima lokalne policije, početkom novembra, van Centra za azil u Banji Koviljači koji ima 80 mesta, boravilo je više od 2.500 stranaca iz Afrike i Azije, što je gotovo polovina ukupnog broja stanovnika ovog mesta.

S. Trifunović