zarko_obradovic РТВ

Бесплатни уџбеници за прва три разреда основне школе биће достављени до почетка нове школске године, а укупна вредност више од два милиона књига које ће бити подељене ђацима је око 743 милиона динара, речено је данас на конференцији за новинаре

Уговор о реализацији овог пројекта потписан је у суботу са издавачима, тако да је све учињено како би уџбеници били достављени на време, казао је министар просвете и науке Жарко Обрадовић.

Више од два милиона књига

Он је навео да је на основу података школских управа у питању нешто више од два милиона књига, тј. 830.000 комплета за 228.000 ђака.

 

Средства, у износу од 743 милиона динара, су обезбеђена, рекао је Обрадовић и додао да ће део трошкова сносити град Београд, део Извршно веће Војводине и поједини градови и општине.

Пројекат бесплатних уџбеника ће бити настављен и следеће године, а у плану је да он обухвати и четврти разред, истакао је Обрадовић.

Када је реч о цени уџбеника који нису обухваћени бесплатним комплетом, Обрадовић је казао да су издавачи имали разумевања за економску ситуацију грађана.

Просечна цена Завода за издавање уџбеника се креће од 450 до 550 динара, а целог комплета од 4.000 до 9.000 динара у зависности од разреда и броја књига.

У плану отварање више основних школа

Када је реч о плановима Министарства у наредном школској години, Обрадовић је казао да је у плану отварање основних школа у Малој Плани, Прокупљу и у Нишу, две средње школе у Јагодини и Лапову, као и високе школе струковних студија у Лесковцу.

Министар је истакао да се планира отварање и одељење економског факултета у Бујановцу где ће настава бити извођена и на српском и на албанском, као и да се усвоје још три закона.

Обрадовић је, као посебан проблем, истакао све мање првака у школама, наводећи да ове године тај број износи 76.700, док је пре три године, када је он преузео овај ресор било око 80.000 првака.

Помоћник министра просвете Зоран Костић је објаснио да су уџбенике могли да бирају сви наставници без обзира да ли се ради о мањинама или не, као и да се на списку комплета налазе и уџбеници за децу са посебним потребама.

Што се тиче враћања уџбеника, свака школа ће формирати комисију која ће на крају године прегледати књиге, а уколико се уџбеник распадне пре него што се заврши година, издавач се обавезао да ће те уџбенике надокнадити, казао је Костић.

До краја недеље број технолошких вишкова

Упитан о проблему радника који су технолошки вишак у просвети, Костић је навео да су завршени разговори на нивоу синдиката, директора и начелника школских управа.

„Извршене су двоструке контроле и до краја недеље ће бити познати сви подаци“, нагласио је Костић и додао да, уколико буде технолошких вишкова, ти људи ће делом остати без норме часова, али ће она бити допуњена тамо где за постоји могућност.

Ако неко остане без и једног јединог часа, неће отићи док не добије неку врсту отпремнине, закључио је Костић.

Представници издавачких кућа, са којима је Министарство потписало уговор о испоруци бесплатних уџбеника, изразили су задовољство учешћем у овом пројекту и истакли да је све реализовано у складу са роковима и да ће уџбеници на време бити достављени школама.